zondag 9 dec 2012

Home squeezed home?

Klein huisje in Washington DCKlein huisje in Washington DCBoneyard Studios

Voor een groep jonge Amerikanen bestaat de Amerikaanse droom niet langer uit groot, groter, grootst. In Washington DC bouwen ze een aantal huizen, die zeker voor Amerikaanse begrippen, erg klein zijn: tussen de vijftien en twintig vierkante meter.
"Goed leven hoeft niet altijd te betekenen dat je veel ruimte hebt. Misschien hebben we die grote huizen helemaal niet nodig", zegt Jay Austin, één van de bouwers van een klein huis. "Dit is betaalbare woonruimte. Wij worden gedreven door financiële vrijheid. Als je simpel wilt leven binnen je budget zijn dit prima huizen."

Tiny Home Movement

Op meerdere plekken in Amerika duiken dit soort projecten met kleine huizen op. In drukbevolkte steden als New York en San Francisco wordt ook geëxperimenteerd met kleine appartementen van ongeveer dertig vierkante meter. Volgens projectontwikkelaar Monty Hoffman is de trend naar de wens voor kleinere huizen al een tijdje gaande, zegt hij tegen CBS Nieuws. "Deze jonge mensen willen vooral de ervaring en zijn minder bezig met materiele zaken. Cafés, de straat en theaters worden hun woonkamers. Dus hebben ze niet veel ruimte nodig".

De kleine huizen in Washington blijven vooralsnog een experiment, want er fulltime in wonen mag nog niet van de gemeente Washington.

Hier zie je een reportage over de kleine huizen.

Door: Sanne

Deel dit artikel