Geen diploma voor illegalen door stageverbod

Zo'n honderd jongeren die illegaal in Nederland verblijven mogen wel een opleiding volgen, maar geen stage doen - en dus kunnen ze geen diploma halen. Werkgevers en de vakbonden hebben het kabinet nu opgeroepen dat te veranderen.

  • DUUR: 01 MIN 29 SEC
  • 358 KEER BEKEKEN
Sluit video
zondag 9 dec 2012

'Illegale MBO-ers wel op stage'

Minister Asscher bij NieuwsuurMinister Asscher bij NieuwsuurNieuwsuur

MBO-leerlingen die illegaal in Nederland zijn, mogen voortaan gewoon op stage. Het vorige kabinet was daar tegen en er werden zelfs rechtszaken over gevoerd. Minister Asscher van Sociale Zaken zegt dat hij de regels gaat veranderen. Asscher vindt het raar dat een jonge illegaal wel recht heeft op onderwijs, maar dan niet op stage zou mogen.
Asscher zei dat in het programma Nieuwsuur. "Kinderen hebben recht op onderwijs", vindt Asscher. Het beschermt ze echter niet tegen uitzetting.

Hier zie je het fragment uit Nieuwsuur:

8000 euro boete

Illegale jongeren mochten onder het vorige kabinet geen stage lopen, omdat dat als werk werd gezien. En daarvoor is een verblijfsvergunning nodig.
Als wethouder in Amsterdam verzette Asscher zich hier al tegen. De gemeente Amsterdam meldde begin april dat stagiairs daar gewoon stage mochten lopen. Daarop stond een boete van 8000 euro.

Hiernaast zie je een filmpje van de 18-jarige Kelvin, die vorig jaar in NOS op 3 vertelde wat het voor hem betekende dat hij geen stage kon lopen.

Deel dit artikel