zaterdag 8 dec 2012

Lady Gaga bedankt Russische premier Medvedev

Vladimir MedvedevVladimir MedvedevVerenigde Naties

Lady Gaga is blij met de Russische premier Medvedev. Hij heeft uitgesproken tegen regionale wetgeving te zijn dat het strafbaar maakt om minderjarigen van informatie te voorzien over homoseksualiteit.

"Thank You Prime Minister Medvedev for not standing by your party's anti gay propaganda law & instead supporting my show+fans all over Russia", twittert de popkoningin zaterdag.

De dankbetuiging volg na de aankomst van Gaga in St. Petersburg: een van de drie Russische steden dat hier sinds dit jaar strafbaar hebben gemaakt om minderjarigen informatie te geven over homoseksualiteit. Onder de noemer 'homoseksuele propaganda' kan de boete bij overtreding van de wet oplopen tot zo'n 150.000 dollar.

Geen heil

Vrijdag gaf Medvedev een interview aan vijf grote Russische televisiezenders tegelijk. Vragen over pensioenen, politiek en nieuwe wetten werden op hem afgevuurd in een interview van anderhalf uur dat live te volgen was. Ook werd er naar de recente wetgeving rondom homoseksualiteit gevraagd. Medvedev gaf aan geen heil te zien in die wetten.

"Niet alle morele zaken, niet alle gedragspatronen van mensen en niet alle vormen van communicatie moeten door de wet gereguleerd worden", zei de premier. De uitspraak van Medvedev is twee weken voordat de Russische Duma, zeg maar het Russische parlement, gaat stemmen over landelijke antipropaganda wetgeving.

Madonna

Lady Gaga is een uitgesproken voorvechter als het gaat om de rechten van homoseksuelen wereldwijd. Ze is niet de enige die druk is met de ontwikkelingen in Rusland: Madonna werd door Russische activisten zelfs voor miljoenen aangeklaagd omdat ze tijdens een optreden in St. Petersburg homoseksualiteit gepromoot zou hebben. Die aanklacht is later door de rechtbank laten vallen.

Door: Dorien

Deel dit artikel