vrijdag 7 dec 2012

Zweeds voetbalteam verbannen om homohaat

Stockholm SnipersStockholm Snipersflickr/cc 2.0 by-nc-sa/Michael Kazarnowicz

Niet alleen in Nederland staat respect op het voetbalveld ter discussie. Ook in Zweden is het raak. Het is einde seizoen voor het hele eerste elftal van de amateurclub Sörskogens IF. Het bestuur van de club heeft de voltallige selectie geroyeerd wegens beledigen van spelers van de pro-homoclub* LGBT Stockholm Snipers.

In de wedstrijd tegen de Stockholm Snipers sloegen spelers van Sörskogen volledig door. Van de club uit Stockholm is namelijk bekend dat homo's juist worden aangemoedigd lid te worden. Reden voor hun tegenstander om beledigingen als 'jullie hebben allemaal hiv' naar hun hoofd te slingeren, schrijft de lokale krant Mitt i Huddinge.

Tegen het Zweedse radiostation Sveriges Radio zegt de coach van de Snipers: "Het was niet fijn toen we naar de kleedkamers gingen na de wedstrijd. Een van onze spelers werd zelfs bedreigd, nadat de sfeer op het veld al was omgeslagen."

Boete

Het bestuur van Sörkogens werd door de Stockholmse voetbalbond al op de vingers getikt en kreeg een boete van 600 euro, maar dat was voor de club zelf nog niet genoeg. "We hadden geen andere keuze dan de hele ploeg weg te sturen. Zulke opmerkingen horen niet op een voetbalveld thuis", vertelt een bestuurslid.

* De Stockholm Snipers zeggen op hun website dat iedereen welkom is op de club. 'Ongeacht geslacht, seksuele geaardheid of etnische afkomst. Deze vereniging is bijzonder omdat we ons vooral richten op homoseksuelen, biseksuelen en transgenders, terwijl veel heteroseksuelen kiezen om te sporten met ons. Diversiteit is realiteit en zijn niet alleen woorden.'

Door: Jurjen

Deel dit artikel