donderdag 6 dec 2012

Jasper S. bekent moord op Marianne Vaatstra

Jasper S.Jasper S.NOS

Jasper S., de verdachte van de moord op Marianne Vaatstra, heeft vandaag bekend. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. S. heeft zijn familie zelf over de bekentenis ingelicht.

Na weken van zwijgen, verklaarde S. vanochtend dat hij Marianne niet kende en haar toevallig die nacht tegen is gekomen. Hij heeft Marianne de avond van haar dood onder bedreiging van een mes het weiland in gedwongen. Over het motief voor de moord is nog geen duidelijkheid.

Match

De verdachte van de moord op Marianne Vaatstra werd op 18 november opgepakt. De politie kwam hem op het spoor na het grootschalige dna-verwantschapsonderzoek dat eind september werd gehouden. Dit onderzoek is voor het eerst ingezet tijdens de moordzaak van Marianne Vaatstra en dus meteen succesvol gebleken.

Jasper S. had ook zijn dna afgestaan. Het is niet bekend waarom hij dat heeft gedaan. Zijn dna kwam overeen met het dna dat werd gevonden op de plek van het misdrijf. Hoewel er sprake was van een 100 procent-match, is er aanvullend bewijs nodig om hem te kunnen veroordelen.

Voor het onderzoek werden 8000 Friese mannen gevraagd hun dna te geven. Het was een echte monsterklus, zoals je in deze video ziet:

Geheim

Het Openbaar Ministerie noemt de bekentenis belangrijk bewijs. "We hadden al heel erg veel sporen die leidden naar deze verdachte. Dat betekent dat deze optelsom ruim voldoende moet zijn om hem te veroordelen", zegt persofficier Pieter van Rest.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries reageerde op Twitter op de bekentenis. Volgens hem komt die niet als een verrassing. "Bewijslast was te groot. Ontkennen hielp niet meer. Zaak Vaatstra opgelost. Jasper S. is de dader die dit geheim 13 jaar verborgen hield."

Familie Vaatstra

De vader van Marianne Vaatstra is blij met de bekentenis van Jasper S. Hij zei dat zijn gezin bij elkaar was toen ze het nieuws hoorden. "Het is een erg emotioneel moment. We zijn er erg blij mee", zei hij tegen de NOS. "We hadden natuurlijk al een 100 procent-dna-match, maar met deze bekentenis is het volledig duidelijk dat Jasper S. de dader is."

In een tv-programma van Omroep Friesland reageerde gaven de broers en zussen van Marianne Vaatstra eerder een reactie op de aanhouding van Jasper S. "Er geldt in Nederland geloof ik een maximum van 30 jaar en tbs. Maar zelfs 80 jaar is nog niet genoeg", aldus één van de zussen:

Door: Anna

Deel dit artikel