Verdachten 'Almere' langer vast

De drie jongens die worden verdacht van de dodelijke mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen zijn vandaag voorgeleid. Het ging over de vraag of ze langer in voorarrest moeten blijven. Verslaggever Edwin van den Berg is bij de rechtbank in Lelystad.

  • DUUR: 03 MIN 25 SEC
  • 10359 KEER BEKEKEN
Sluit video
donderdag 6 dec 2012

Verdachten dood grensrechter langer in cel

Drie voetballers uit Amsterdam zijn aangehouden voor de mishandeling van een grensrechter.Drie voetballers uit Amsterdam zijn aangehouden voor de mishandeling van een grensrechter.Mark McLaughlin / Flickr - Creative Commons by-nc-sa

De drie jongens die worden verdacht van het doden van de grensrechter in Almere, blijven nog zeker 14 dagen in vooarrest. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de jongens van 15 en 16 jaar van doodslag, mishandeling en openlijke geweldpleging.

De verdachten mogen nog steeds geen contact hebben met de buitenwereld, ook niet met hun ouders. Aan die beperking komt vrijdag een eind.

Grensrechter Richard Nieuwenhuizen (41) werd zondag aangevallen door voetballers van de B1 van amateurclub Nieuw Sloten uit Amsterdam. Waarom de 41-jarige grensrechter werd mishandeld, is nog onduidelijk. Hij kon na de mishandeling nog opstaan en naar het clubhuis lopen, maar zakte later in elkaar. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht en overleed daar maandag aan zijn verwondingen.

KNVB last alle amateurwedstrijden af

De KNVB besloot naar aanleiding van het incident aankomend weekend alle amateurvoetbalwedstrijden af te lasten. In het profvoetbal zal een minuut stilte in acht worden genomen en zullen de voetballers, scheids- en grensrechters rouwbanden dragen. De voetbalbond heeft het besluit genomen in overleg met het bestuur van SC BuitenBoys, de club waar de grensrechter actief was.

De voetbalbond heeft de clubs opgeroepen om de deuren van hun complex wel te openen en met elkaar in gesprek te gaan. De bond stelt zijn facebookpagina open voor amateurclubs om ideeën uit te wisselen hoe ze deze bijeenkomsten kunnen aanpakken.

Ook in het buitenland is geschokt gereageerd op de dood van Nieuwenhuizen. In België en Westfalen (Duitsland) zijn spelers dit weekend een minuut stil voor de wedstrijd. In Japan werd de doodslag herdacht voor de openingswedstrijd van het wereldkampioenschap voor clubs, een toernooi waaraan onder andere de Engelse club Chelsea aan deelneemt.

Bekijk hier hoe in Japan de minuut stilte werd gehouden:

Door: Luuk

Deel dit artikel