donderdag 6 dec 2012

Koreaans eenhoornhol blijkt toch draak-hert-koehol

KirinKirinANP

Vorige week vonden wetenschappers een heus eenhoornhol in Noord-Korea. De stichter van het oeroude Koryo-koninkrijk zou het dier bereden hebben. Het opvallende nieuws leek bijna te mooi om waar te zijn, wat het dan ook is. Het staatspersbureau heeft zich namelijk vergist; het gaat om een draak-hert-koehol.

Het Korean Central News Agency (KCNA) zou het bericht verkeerd in het Engels vertaald hebben. De archeologen hebben volgens de Koreaanse wetenschapper Sixiang Wang nooit gezegd dat ze een eenhoornhol hebben gevonden.

Er zou gesproken zijn over "kirins" of "qilins", zeggen James Grayson en Sukeyeon Cho van de Sheffield universiteit in Engeland tegen The Guardian. Dat is een beest met het lichaam van een hert, de staart van een koe en de kop van een draak. De vergissing is wel begrijpelijk, want het beest heeft ook een grote hoorn op z'n kop.

Het beest zou wel het favoriete vervoersmiddel zijn geweest van de stichter van het Koryo-koninkrijk, een oeroud Koreaans koninkrijk vlakbij de hoofdstad van Noord-Korea, Pyongyang.

Kim Jong-un

Sixian Wang van de Columbia University vindt de timing van het bericht verdacht. Het beest zou zich namelijk alleen laten zien aan wijze leiders, wat de cultstatus van de nieuwe leider Kim Jong-un versterkt, zegt hij op de website io9.com.

Kim-Jong-un geeft veel geld uit aan zijn cultstatus. Zo liet hij onlangs een eigen 'Hollywood'-bord neerzetten vlakbij de Chinese grens. Volgens Engelse media staat er "Long Live General Kim Jong-un, the Shining Star!".

Zuid-Korea denkt dat er al meer dan 250 miljoen euro is uitgegeven aan de marketing van Jong-un en zijn familie. Van dat geld zou je heel Noord-Korea te eten kunnen geven. Het land kampt al maanden met een voedseltekort.

Door: Maarten

Deel dit artikel