woensdag 5 dec 2012

Gemeentes willen zelf wiet telen

WietplantageWietplantageANP

"Alleen handhaving is niet genoeg om de criminaliteit rond wietteelt te stoppen." Dat vinden meer en meer gemeentes in Nederland. Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven liggen nu zelfs onder vuur van hun eigen partij in Tilburg. De oplossing van de Tilburgse VVD? Zelf telen.

VVD-raadslid Oscar Dusschooten vindt dat de aanpak van illegale wietplantages veel beter moet. "Agenten rennen nu van de ene illegale wietkwekerij naar de andere om die te ontmantelen", zegt hij in de Volkskrant.

Om de criminaliteit terug te dringen kan je volgens de Dusschooten beter zelf wiet gaan kweken. "Je kunt veel slimmer te werk gaan door de wietteelt te reguleren en daarmee criminelen financieel de wind uit de zeilen te nemen".

Spagaat

De Tilburgse VVD is niet de enige in de gemeente die een 'gemeentelijke wietplantage' wil. De PvdA, GroenLinks en de SP in Tilburg steunen het voorstel. Ook politieke partijen in Rotterdam, Utrecht en Leeuwarden maken zich hard voor zo'n experiment.

Als er gemeentelijke wietplantages komen, kopen coffeeshops hun wiet voortaan in bij de gemeente. Belangrijk volgens Dusschooten, want "we móeten echt uit de spagaat dat de verkoop van cannabis in coffeeshops is toegestaan, terwijl de kweek ervan is verboden. Coffeeshophouders zijn daardoor gedwongen om met criminelen zaken te doen."

Daarnaast kan de gemeente grip houden op de kwaliteit van de wiet. Zo zijn er volgens Arno Bonte van de GroenLinks-fractie in Rotterdam zelfs wietsoorten waarvan de effecten lijken op harddrugs.

Peter Noordanus, de PvdA-burgemeester van Tilburg, is niet blij met het voorstel. Hij denkt dat de landelijke politiek de plannen nooit gaat overnemen.

Door: Maarten

Deel dit artikel