Hoogleraren gaan online college geven in Universiteit van Nederland

Er zijn een heleboel goede hoogleraren in Nederland die onderwerpen heel goed kunnen uitleggen, maar van wie de verhalen beperkt blijven tot de collegezaal. Zonde, vonden DWDD-nerd Alexander Klöpping en journalist Marten Blankesteijn en daarom zijn ze de Universiteit van Nederland gestart.

Begin volgend jaar beginnen ze met opnemen van korte colleges van 36 hoogleraren. Niet in een stoffig collegezaaltjes, maar in een prachtig decor in Paradiso in Amsterdam. Vanaf september volgend jaar komen deze één voor één online: vijf korte colleges van een kwartier per hoogleraar over een inleidend onderwerp. Gratis.

Taak

De initiatiefnemers zijn al maanden bezig met het project. Sponsors zoeken, hoogleraren benaderen, cameramensen regelen enzovoorts. En nu gaat het project er ook echt komen.

Hoe langer Klöpping er mee bezig is, hoe enthousiaster hij wordt. "Ik had nooit gedacht dat ik geïnteresseerd zou raken in de hechting van plastic aan enzymen, maar ik heb anderhalf uur ademloos aan de lippen van een hoogleraar gehangen die me daarover vertelde." En dat is slechts één voorbeeld. "Ik zie nu overal in de wereld om me heen terugkeren waar zij het over hebben."

"We hebben zoveel topwetenschappers die de collegezaal plat kunnen spelen, iedereen moet daarvan kunnen genieten." En ook de hoogleraren die Klöpping en zijn collega benaderen zijn enthousiast. "Ik ben vrijgesteld door de maatschappij om boeken te lezen waar de bakker en de taxichauffeur geen tijd voor hebben. Ik zie het dan ook als mijn taak om hen te vertellen wat ik in die vrijgestelde tijd te weten ben gekomen", zegt Prof. dr. Ewald Engelen van de UvA.

Beta-studie

Het initiatief past in andere projecten, zoals de online colleges van Coursera, iTunes van Apple en de DWDD University-uitzendingen. Volgens Klöpping is er ook echt een behoefte aan dit soort dingen. "Het is fijn om je af en toe weer in collegebanken te laten zakken en te luisteren naar iemand die je met veel vervoering kan vertellen over objectieve informatie."

En stiekem hopen de initiatiefnemers van het project dat het de universiteiten ook nog wat oplevert. "Dat het scholieren verleidt om bijvoorbeeld een beta-studie te gaan volgen."

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl