woensdag 5 dec 2012

Ruimtespringspin Nefertiti dood

SpringspinSpringspinFlickr / coniferconifer / CC BY 2.0

Terwijl NASA nieuwe ruimteplannen bekend maakt, neemt een van de ruimtevaarders afscheid. Nefertiti, de eerste springspin die een bezoek aan de ruimte bracht, is dood. Hij woonde net vier dagen in een museum om te genieten van zijn pensioen.

Nefertiti werd in juli voor honderd dagen naar het International Space Station (ISS) gestuurd. Hij belandde daar toen een Egyptische jongen, Amr Mohamed, een wedstrijd van NASA en YouTube won. Studenten konden in een video een voorstel doen voor een nieuw ruimte-experiment. Amr vroeg zich af of een springspin ook een prooi kan vangen als hij gewichtsloos is.

Natuurlijke dood

Amr dacht dat een springspin geen prooi kan vangen in de ruimte, maar Neferiti bewees dat hij ongelijk had. De spin paste zijn jachttechniek aan zodat hij in de ruimte net zo goed kon jagen als op de aarde.

Nefertiti ging na zijn ruimtemissie naar het National Museum of Natural History in Washington. Hij kon daar maar kort bezocht worden, want na vier dagen ging hij dood. Het museum laat weten dat hij een natuurlijke dood stierf. "Neffi heeft tien maanden geleefd. De levensverwachting van de spinsoort kan oplopen tot een jaar."

The Smithsonian Instituut, een groep musea en onderzoekscentra, zegt dat "het onverwachte verlies van dit speciale dier dat zoveel fantasieën heeft geïnspireerd, gevoeld wordt door de hele museumgemeenschap".

Nieuw karretje naar Mars

De dood van 'Neffi' is voor NASA geen reden voor een moment van rust. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil rond 2030 de eerste mens naar Mars sturen. Maar voordat het zover is gaat er rond 2020 eerst een nieuw marsverkenner naar de planeet. Het doel van het nieuwe wagentje is nog onduidelijk; NASA gaat dat de aankomende jaren uitzoeken. Wel is duidelijk dat het wagentje ongeveer 1.5 miljard dollar gaat kosten.

Op dit moment speurt Curiosity Mars nog af. Niet zonder succes, want in september vond de verkenner sporen van een oud beekje. Ook vorige week leek het erop dat het wagentje iets bijzonders had gevonden, maar dat was onterecht: "Geruchten en speculaties dat er een grote vondst is gedaan in het eerste stadium van de missie, zijn niet correct", liet NASA in een verklaring weten.

Door: Maarten


Deel dit artikel