woensdag 5 dec 2012

Twee wereldrecordhouders overleden

Beth Cooper en Yao DefenBeth Cooper en Yao DefenToday | Galaxiancop

Op één dag zijn er twee wereldrecordhouders overleden: de oudste mens en de de langste vrouw ter wereld.

De oudste mens was Besse Cooper, 116 jaar. Ze woonde in een verpleeghuis in de Amerikaanse staat Georgia en sliep vredig in nadat ze een kerstfilm had bekeken.

Twee keer

De vrouw was twee keer de oudste mens. In januari 2011 mocht ze het wereldrecord op haar naam schrijven, maar in mei van dat jaar bleek dat er in Brazilië een vrouw woonde die nog iets ouder was. Die vrouw overleed de maand daarop en sindsdien had Besse Cooper de titel weer in handen.

Inwoners van het dorp waar Cooper woonde, waren trouwens apetrots op de vrouw. Ze hadden een paar maanden geleden borden gemaakt waarop stond dat de oudste mens ter wereld om de hoek woonde.

De nieuwe titeldrager is nu Dina Manfredini, ook een Amerikaan. Zij is 115 jaar oud en woont in de staat Iowa.

2,36 meter

De langste vrouw ter wereld komt qua leeftijd niet eens in de buurt van Cooper. 40 jaar was ze slechts, maar wel 2,36 meter: Yao Defen uit China.

Dat ze zo lang was kwam doordat ze maar door bleef groeien. Ze had een hersentumor die er voor zorgde dat ze heel veel groeihormonen had. De tumor werd pas zes jaar geleden ontdekt en is toen verwijderd, waardoor ze de afgelopen jaren niet meer gegroeid is. Ze verdiende haar geld als circusact.

De vrouw overleed drie weken geleden al, maar in China is het nu pas bekend gemaakt.

Door: Elger

Deel dit artikel