'We willen mensen teruggeven aan hun familie'

De politie gaat honderden onbekende doden opgraven... voor hun dna. Een speciaal team wil de identiteit van de doden achterhalen om ze te herenigen met hun nabestaanden.

  • DUUR: 01 MIN 40 SEC
  • 342 KEER BEKEKEN
Sluit video
maandag 3 dec 2012

Onbekende doden krijgen misschien toch een naam

KerkhofKerkhofHannes de Geest/Flickr/Creative Commons 2.0/by-nc

De politie gaat honderden onbekende doden opgraven. Een speciaal team wil de identiteit van de doden alsnog gaan achterhalen aan de hand van dna-materiaal.

In Amsterdam lukte het de politie deze zomer al om 17 van de 91 onbekende doden alsnog te identificeren. Daar gebeurt het dus al, en nu gaat de KLPD landelijk graven. Ze plaatsten een advertentie in een begraafplaatsondernemersblad en benaderden burgemeesters om iedereen op de hoogte te brengen, en te vragen het aantal naamloze doden te inventariseren. Burgemeesters moeten toestemming geven om een graf te lichten en dna van de dode af te nemen.

Het gaat vooral om de nabestaanden - die vaak nog op zoek zijn naar een vermiste. Om een match te krijgen, moeten die nabestaanden dus ook dna afstaan.

Aangespoeld

De KLPD wil alle naamloze doden vanaf 1920 in kaart brengen. "Dat zijn er heel veel, zo'n 300 naar schatting op dit moment", zegt Irma Schijf, teamleider Opsporingsberichtgeving & Vermiste Personen van het KLPD. Vooral op de Waddeneilanden liggen veel onbekende doden begraven; van aangespoelde mensen is doorgaans niet te achterhalen waar ze vandaan komen.

Ook in Zeeland zijn het er relatief veel, door de Watersnoodramp in 1953.

Het vastleggen van het dna van onbekende doden kan pas sinds 2009. Toen is de wet veranderd waardoor een arts dna moet afnemen van iedere naamloze overleden persoon. Daardoor kan er ook dna-onderzoek gedaan worden van al begraven overleden mensen.

De KLPD meldt nog wel dat de lichamen na het onderzoek weer netjes worden herbegraven.

Door: Helen

Deel dit artikel