Keihard rapport over Amarantis, wat nu?

Bij scholengroep Amarantis faalde de afgelopen jaren niet alleen het bestuur, maar ook het toezicht. Die conclusie trekt de commissie die onderzoek deed naar de financiële problemen bij de onderwijsinstelling.

Al eerder werd bekend dat het bestuur meer geïnteresseerd was in auto's en andere luxegoederen dan in het onderwijs en de leerlingen. Er zou sprake zijn van zelfverrijking en vriendjespolitiek.

Belangrijkste probleem? De fusie van de 60 scholen in 2007. Er werd vooral gekeken naar de inhoud van het onderwijs, naar het behoud van banen en naar de christelijke identiteit. Op de financiën, het bestuursmodel en de organisatie werd onvoldoende gelet.

Wat nu?

Femke Halsema, oud-partijleider van GroenLinks, gaat bij Amarantis verder onderzoek doen naar zelfverrijking en persoonlijke bevoordeling door de bestuurders. Op basis van dat vervolgonderzoek zal minister Bussemaker van Onderwijs besluiten of er aanleiding is om aangifte te doen.

D66 zal volgens de Volkskrant deze week in de Tweede Kamer voorstellen studenten en docenten meer invloed te geven in het bestuur van hun mbo-instelling, hogeschool of universiteit. Daardoor kan de vergroting van een onderwijsinstelling pas doorgaan, als studenten en docenten ermee instemmen. De inspraak was vroeger wettelijk geregeld, maar werd in 1997 afgeschaft om, opvallend genoeg, de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.

JOB boos

De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) is geschrokken en boos over het totaalbeeld. "De bestuurders hebben zich als een stel criminelen gedragen en studenten zijn daar nu de dupe van, wij gaan er dus ook vanuit dat de verantwoordelijken vervolgd worden", zegt voorzitter Preston Henshuijs.

Schoolbesturen hebben ook te veel vrijheid in de financiën, vindt het JOB: "Het is nu pijnlijk duidelijk geworden dat bestuursleden niet om kunnen gaan met deze vrijheid." JOB wil de lumpsum gaan labelen, het ministerie moet bepalen hoeveel procent van het geld mag worden besteed aan vastgoed en faciliteiten.

Onder de onderwijsgroep Amarantis vielen zo'n zestig scholen in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Er zaten zo'n 30.000 leerlingen op. De groep werd afgelopen zomer opgesplitst in vijf kleinere scholengroepen.

Lees hier het gehele rapport.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl