maandag 3 dec 2012

Hotel maakt van Chinese baby's Amerikanen

Website Asiam ChildWebsite Asiam ChildWebsite Asiam Child

Bussen vol met zwangere Chinese vrouwen reizen af naar het Amerikaanse Chino Hills. Ze gaan niet naar een toeristische attractie, maar ze worden afgezet bij een zogenaamd 'zwangerschapshotel'.

Het hotel is opgericht door de Chinees Hai Yong Wu. Hij stelt zijn huis open voor zwangere Chinese vrouwen die in de laatste fase van hun zwangerschap zitten. Het doel: baby's die daar ter wereld komen, worden automatisch een Amerikaanse staatsburger.

Zwangere vrouwen reserveren via de website AsiamChilds een kamer in het huis. Daarna boeken ze een ticket naar Amerika en krijgen ze een toeristenvisum, waardoor ze een aantal maanden in het land kunnen blijven. Ze moeten wel in de laatste fase van hun zwangerschap zijn voordat ze in aanmerking komen. Ook moeten ze, als ze eenmaal in Amerika zijn, helemaal in het zwart gekleed zijn en een rugzak voor hun buik dragen zodat het minder opvalt dat ze zwanger zijn.

Een plekje om je laatste maandjes te slijten is niet goedkoop: 5000 tot 15.000 dollar. Maar daar krijg je wel het een en ander voor terug. Vrouwen krijgen gratis onderwijs en ze hebben de kans om zelf ook voor lange tijd in het land te kunnen blijven. De regel in Amerika is dat als het kind 21 wordt, de familie de kans krijgt om in het land te blijven.

Protesteren

Omwonenden hadden niet meteen door wat er zich in hun buurt afspeelde. Pas na een aantal maanden viel het hen op dat er steeds busjes van en naar het huis, dat op een heuvel ligt, reden. Ook werd het huis al vanaf september in de gaten gehouden door de gemeente, omdat er veel meer afval en water in het riool werd geloosd dan andere gezinnen.

Buurtbewoners zijn nu boos, omdat ze vinden dat een Amerikaans burgerschap niet te koop is. Ze willen dat het hotel meteen sluit. Om dat duidelijk te maken zijn ze afgelopen zaterdag de straat op gegaan om te protesteren. Bekijk onderaan een aantal reacties van buurtbewoners.

Niet illegaal

Het hele punt rondom het hotel is alleen: het is niet illegaal. "De overheid kan een wet invoeren die mensen verbied het land binnen te komen als ze er alleen maar willen bevallen", zegt Volgens professor Karphick Ramakrishnan van de University California-Riverside tegen ABC. " Maar op dit moment bestaat er helemaal niet zo'n wet, dus het is niet illegaal."

Toch is het zwangerschapshotel niet helemaal legaal. Het is namelijk verboden om je huis als hotel te laten fungeren in een woonwijk. Om deze reden zou het hotel al gesloten kunnen worden.

In maart werden ook al drie zwangerschapshotels in San Gabriel gesloten. De politie trof toen tien zwangere vrouwen en zeven baby's aan.

Door: Esther

Deel dit artikel