zondag 2 dec 2012

Rechters Egypte leggen werk neer

Morsi-aanhangers voor het Constitutioneel Hof in CaïroMorsi-aanhangers voor het Constitutioneel Hof in CaïroEPA

Een opvallende wending in Egypte: daar heeft het Constitutionele Hof het werk voor onbepaalde tijd neergelegd. In een verklaring zeggen de rechters dat ze hun werk niet kunnen doen door de psychologische en materiële druk van de islamisten. Pas als die druk ophoudt, zal het hof weer bijeenkomen, zeggen de rechters.

Ze zouden vandaag beslissen of de samenstelling van de grondwetcommissie in strijd is met de wet. Om die grondwet is de afgelopen weken flink gedemonstreerd door zowel voor- als tegenstanders van president Morsi. Voordat het Hof ermee ophield, stonden duizenden aanhangers van Morsi tegen de rechters te protesteren. Ze zijn bang dat het hof de grondwetcommissie buiten de wet plaatst.


Morsi vaardigde vorige week een decreet uit, waarin hij zichzelf feitelijk boven de wet plaatst: niemand kan zijn beslissingen terugdraaien, ook de rechterlijke macht niet. Dat blijft in stand tot de nieuwe grondwet is bekrachtigd. Daarna geeft hij de extra macht die hij zichzelf heeft toegeëigend weer uit handen.

De concepttekst van die grondwet valt niet goed bij critici: hij is te islamitisch. De grondwetgevende raad keurde de tekst deze week onverwacht snel goed en dat zou komen door de samenstelling van de raad: dat zijn vooral salafisten en leden van de Moslimbroederschap. Tegenstanders van Morsi stonden vandaag weer op het Tahrirplein om te protesteren.

Vrouwenrechten

Amnesty International zegt dat de wet de bescherming van de mensenrechten negeert. Ook de rechten van de vrouw worden niet gewaarborgd, zoals vrouwenrechtenorganisaties ook hebben opgemerkt. Al-Jazeera liet gisteren zien wat er precies is veranderd in de wet.

Volgens Amnesty is de nieuwe grondwet een enorme teleurstelling voor de meeste Egyptenaren die begin vorig jaar president Mubarak ten val brachten.

Deel dit artikel