zaterdag 1 dec 2012

Noord-Korea vindt eenhoornhol van oude koning

EenhoornEenhoornscorpiorules58/Flickr/Creative Commons 2.0/by-sa

Eenhoorns bestaan alleen in sprookjes - en in Noord-Korea. Daar hebben ze het bestaan van eenhoorns bewezen. Niet met iets sufs als een paard met een hoorn op z'n hoofd, een eenhoorn zeg maar, maar met een 'eenhoornhol'. Dat zegt het staatspersbureau KCNA.

Wetenschappers hebben het graf 'herontdekt' in hartje Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea. Koning Tongmyong, de stichter van het Koryo koninkrijk, zou het dier bereden hebben. Op de steen van het graf staan de woorden 'Unicorn Lair', wat zoveel betekent als eenhoornhol of -rustplaats. Over meer bewijs wordt niet besproken. Het bestaan van de rustplaats staat ook in Noord-Koreaanse geschiedenisboeken, en daarmee hebben archeologen de locatie gevonden.

Opzienbarend nieuws, maar ook belangrijk voor het land. Want dit toont maar weer eens aan dat Pyongyang "de hoofdstad was van het oude Korea en Koryo", staat in het rapport van directeur Jo Hui Sung van het Historisch Instituut van de Academie Sociale Wetenschappen. En dat moet vooral Zuid-Korea zich realiseren.

Rouwende vogels

Sja. KCNA berichtte ook over rouwende vogels bij Kim Jong-ils overlijden vorig jaar, gloeiende bergen en plotseling brekend ijs vlakbij z'n geboorteplaats. Hij had dan ook bovenmenselijke prestaties op zijn naam staan.

Voor de volledigheid: een eenhoorn zoals wij hem kennen, is iets anders dan hoe Koreanen het dier zien. Hier zie je hoe hij daar bekendstaat.

Raketproef

Dan even iets serieuzers: Noord-Korea is van plan om binnenkort een langeafstandsraket als proef de lucht in de schieten. Dat zou ergens tussen 10 en 22 december moeten gebeuren. Met die raket willen ze een observatiesatelliet in een baan om de aarde brengen, maar dat gelooft niemand. Volgens de Verenigde Staten horen de raketproeven bij het geheime Noord-Koreaanse kernwapenprogramma.

In april deed Noord-Korea ook al zo'n test, maar die mislukte. Volgens een veiligheidsanalist aan de Massachusetts Institute of Technology is de raket niet zo bijzonder, maar kunnen de gevolgen wel gevaarlijk zijn.

Door: Helen

Deel dit artikel