zaterdag 1 dec 2012

Busladingen bier Nederland binnensmokkelen

BierBierFlickr / HeadCRasher /CC BY-NC-SA 2.0

Het zou zomaar kunnen dat je in je kroeg een illegaal biertje drinkt, want het bier in Nederland blijkt steeds vaker het land ingesmokkeld te zijn. In Duitsland is het bier veel goedkoper. Het smokkelen is simpel; het is een kwestie van een busje volladen en naar Nederland rijden. De Nederlandse Bierbrouwers zijn daar niet blij mee.

In Duitsland worden per dag bijna duizend vaten bier verkocht aan Nederlanders. Cees-Jan Adema van de Nederlandse Bierbrouwers legt uit hoe het smokkelen werkt. "In principe is het vrij simpel. Je koopt een busje en rijdt ermee de grens over naar een groothandel. Daar sla je in en je rijdt weer terug", zegt hij op Radio 1.

Het is voordelig om bier te kopen in Duitsland, want daar zijn de accijnzen vier keer lager dan in Nederland. "Per krat scheelt dat ongeveer 3 euro", zegt Adema. En, als je geen officieel bonnetje hebt hoef je ook geen BTW te betalen. Dat kost de Nederlandse Brouwers en de overheid behoorlijk wat inkomsten.

Douane

Het is onduidelijk waar dat bier blijft. Het gaat waarschijnlijk naar kroegen, maar volgens Adema duikt het gele goed ook op bij verenigingen, evenementen en feesten.

Om de smokkel aan te pakken gaan de Nederlandse Bierbrouwers beter samenwerken met de douane. Dat is niet zo simpel, want je kunt aan de buitenkant niet zien of een busje vol bier zit. Een ingewikkelde klus voor de douane dus.

Luister hieronder het hele interview.

Door: Maarten

Deel dit artikel