KWF: sigarettenpakjes met afschrikwekkende foto's ook in Nederland

Sigarettenpakjes in Australië zijn vanaf 1 december merkloos. Alle pakjes krijgen dezelfde neutrale legergroene kleur. Maar dat is niet eens het meest opvallende aan de pakjes, dat zijn namelijk de afschrikwekkende foto's. Ieder pakje krijgt een foto van een longoperatie, kankergezwel of rotte tanden. De beelden moet rokers ontmoedigen en jongeren ervan weerhouden te beginnen met roken. KWF wil dat Nederland ook van die sigarettenpakjes introduceert.

  • 757 KEER BELUISTERD
Sluit video
vrijdag 30 nov 2012

Rotte tanden en tumoren op Australische sigarettenpakjes

Merkloze sigaretten AustraliëMerkloze sigaretten Australiëwww.yourhealth.gov.au

Australië heeft morgen een wereldprimeur: vanaf dan hebben alle sigarettenpakjes dezelfde legergroene kleur. Maar dat is niet het enige dat er veranderd is. Op elk pakje staat nu ook een foto van een longoperatie, een kankergezwel of rotte tanden. Het is de bedoeling dat mensen geen sigaretten meer kopen na het zien van deze foto´s.

Merken moeten zich nu aan een voorgeschreven grootte en lettertype houden, waardoor ze er maar heel klein op staan. Als rokers hun vertrouwde merk kopen, moeten ze dus wel even goed kijken welk merk ze precies in handen hebben.

Ook al zien ze er hetzelfde uit, de pakjes verschillen nog wel in prijs. Je betaalt omgerekend 11 tot 15 euro voor een pakje.

"Foto's werken"

Volgens de Australische overheid werken de vieze foto´s op de pakjes heel goed. Al eerder stonden er kleine vieze foto's op de pakjes en het bleek dat het aantal rokers daardoor afnam. De overheid hoopt dat met de grotere foto's het aantal rokers in 6 jaar daalt van 15 naar 10 procent. Onze correspondent Robert Portier maakte een reportage over de nieuwe sigarettenpakjes. Deze is hieronder te zien.

KWF

Het KWF wil dat Nederland net zulke sigarettenpakjes introduceert als in Australië. Volgens de organisatie zien de Nederlandse pakjes teveel uit als snoepjes. Het KWF wil bijvoorbeeld dat ze er zo uitzien:

Een interview met KWF kan je rechts beluisteren.

Deel dit artikel