Jonge Syriër fotografeert oorlog

In Syrië probeert een groep jonge Syriërs de oorlog zo precies mogelijk vast te leggen met fotocamera's. Als de oorlog voorbij is hopen ze dat de foto's kunnen dienen als bewijs. Maar hun werk is niet zonder gevaar: een fotograaf is al doodgeschoten. Wij spraken met een lid van de groep uit Homs.

  • DUUR: 01 MIN 31 SEC
  • 687 KEER BEKEKEN
Sluit video
donderdag 29 nov 2012

Jonge Syriërs vechten met cameralens tegen Assad

Deze afbeelding gebruiken de jonge Syrische fotografen op hun Facebook.Deze afbeelding gebruiken de jonge Syrische fotografen op hun Facebook.Facebook / Lens of Young Homsi/Halabi/Deri

Met gevaar voor eigen leven documenteert een groep jonge Syrische amateurfotografen nauwgezet de puinhopen van hun land. Als de oorlog voorbij is, hopen ze dat de foto's kunnen dienen als bewijs tegen de verwoestingen van Assad.

De groep Lens of a Young Homsi zette als eerst de foto's op Facebook. Intussen heeft bijna elke Syrische stad een eigen pagina, en dus een eigen lens. Op Facebook krijgen de fotografen niet alleen vele likes en aanmoedigingen, maar ook duizenden e-mails van gevluchte Syriërs. Zij smeken de groep foto's van hun huis te maken, zodat ze weten hoe het erbij ligt.

De jongeren zijn met hun grote camera's een makkelijke prooi voor de sluipschutters: een van hen is tijdens het werk doodgeschoten. Daarom proberen de fotografen op straat hun camera's altijd zoveel mogelijk te verbergen, of voor de foto's hun telefoons te gebruiken.

Bekijk hieronder een slideshow van hun werk:

Bloedige strijd Syrië gaat door

Intussen gaat de bloedige strijd in Syrië door. Vandaag is de belangrijkste toegangsweg naar het vliegveld geblokkeerd door gevechten tussen rebellen en het Syrische leger. Activisten melden dat Assad het internet heeft afgesloten. Mobiel- en vast telefoonverkeer werkt in de meeste steden ook niet meer.

De afgelopen weken hebben de rebellen verschillende legerbases van het Syrische leger veroverd. Het lijkt erop dat Assad steeds meer de controle over het noorden en oosten van het land verliest, ondanks de zware bombardementen van de Syrische luchtmacht.

Door: Anna


Deel dit artikel