'Frankrijk offert bier op voor eigen wijnproductie'

Nederlandse brouwers komen in het geweer tegen de verhoging van de bierprijs in Frankrijk. Een pilsje wordt daar komend jaar 160 procent duurder. En dat gaat de Nederlandse bierexporteurs pijn doen. Cees-Jan Adema van brancheorganisatie Nederlandse Brouwers.

  • 494 KEER BELUISTERD
Sluit video
donderdag 29 nov 2012

Biertje op Frans terras stuk duurder

Bier op de Franse terrassen wordt een stuk duurder.Bier op de Franse terrassen wordt een stuk duurder.ANP

Slecht nieuws voor Nederlanders die op vakantie in Frankrijk een biertje willen drinken. Doordat de biertaks in Frankrijk met 160% omhoog gaat, betaal je op het terras al snel 1,50 euro meer voor je glas.

Dat vinden de Nederlandse bierbrouwers erg oneerlijk, omdat de belasting op wijn, dat Frankrijk zelf veel produceert, niet hoger wordt. Daarmee offeren de Fransen het bier op om hun eigen wijnmarkt te beschermen. Volgens de Nederlandse bierbrouwers is er nu geen sprake meer van een vrije markt.

Nederland exporteert jaarlijks flink wat bier naar het buitenland: zo'n 1,4 miljard liter. Ruim 5% daarvan gaat naar Frankrijk. Volgens Cees-Jan Adema, directeur van de Nederlandse Brouwers, zal door de Franse maatregelen de export naar het land extra onder druk komen te staan. Beluister rechts de gehele reactie van Adema.

Bezuinigingen

Frankrijk moet flink bezuinigen op het overheidsbudget. De bierbelasting is een manier om meer geld binnen te halen.

De biertaks geldt voor alle bierproducenten die naar Frankrijk exporteren. Ook in België zijn ze al in actie gekomen tegen de maatregelen, net als de koepelorganisatie Brewers of Europe.

Door: Anna

Deel dit artikel