Dag van nationale rouw in Bangladesh

In Bangladesh was het een dag van nationale rouw. Zaterdag kwamen bij een brand in een kledingfabriek meer dan honderd mensen om het leven.

  • DUUR: 01 MIN 26 SEC
  • 2854 KEER BEKEKEN
Sluit video
donderdag 29 nov 2012

'C&A wist van onveilige kledingfabrieken'

Brand in kledingfabriek BangladeshBrand in kledingfabriek BangladeshAFP

In 2011 bleek al dat de kledingfabrieken in Bangladesh onveilig zijn. Volgens de onderzoekers wist C&A dat ook, toen ze begin dit jaar sweaters lieten maken in de fabrieken. Dat meldt Trouw. Vorige week brak een grote brand uit in een van de fabrieken.

De conclusies van het onderzoek in 2011 zijn hard. Zo zijn de werkplaatsen overvol en kunnen de nooduitgangen niet open. De brandblussers werken niet of zijn onvindbaar. Daar wordt niks aan gedaan omdat het de bazen niets kan schelen, schrijft Trouw.

"Inkopers moeten geweten hebben dat het onveilig was", zegt Christian von Mitzlaff van BSCI tegen de krant. Die organisatie maakt zich hard voor beter werkomstandigheden en onderzocht de veiligheid van de kledingfabrieken. De conclusies zijn verspreid onder de aangesloten bedrijven, maar niet onder C&A. Zij zijn namelijk niet aangesloten bij de organisatie. Toch maakt dat volgens Von Mitzlaff niet uit, want: "hun inspecteurs werken hetzelfde als die van ons. Zij moeten dezelfde dingen gezien hebben".

Brand

Zaterdag kwamen 112 mensen om bij een grote brand in een kledingfabriek in Bangladesh. Maandag brak er weer brand uit, waarna een dag van nationale rouw werd ingesteld. De fabrieksarbeiders gingen massaal de straat op uit protest tegen de slechte en onveilige werkomstandigheden. De nabestaanden eisen een schadevergoeding voor de slachtoffers van de branden.

De onveilige werkomstandigheden in de fabrieken eisen veel levens. In Bangladesh zijn de afgelopen jaren ongeveer 500 mensen omgekomen in de fabrieken.

Update: C&A heeft ons inmiddels laten weten dat zij zich niet herkent in de inhoud van het artikel in Trouw. "Hierin wordt verondersteld dat C&A vooraf op de hoogte was van de situatie in de textielfabriek in Bangladesh, wat niet het geval was."

Door: Maarten

Deel dit artikel