donderdag 29 nov 2012

Zara: kleding in 2020 gifvrij

  Leif (Bryne)/Flickr/Creative Commons 2.0/by-nc-nd

"Wij beloven dat we geen giftige stoffen meer in de natuur zullen lozen en de 'ergste' chemicaliën, die kankerverwekkend zijn en de hormoonhuishouding verstoren, niet meer gaan gebruiken in onze kleding." Dat is de belofte die modeketen Zara aan Greenpeace doet, naar aanleiding van het rapport dat de organisatie vorige week publiceerde.

Uit het rapport bleek dat twintig internationale modemerken kleding met chemicaliën verkopen. In de kleren zaten giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Zara bleek de grootverbuiker van chemicaliën: in die kleding zaten onder andere kankerverwekkende stoffen en stoffen die de hormoonhuishouding verstoren.

Afspraak

Greenpeace legt uit wat de afspraak met het modemerk inhoudt. "Tijdens de productie van de kleding mogen de schadelijke stoffen niet geloosd worden en tijdens het wassen in de wasmachine mogen er ook geen chemicaliën afkomen", zegt Jelko de Ruijter van Greenpeace. Dat betekent automatisch kleding die minder giftig is, zegt hij. "Met die voorwaarden is het bijna niet meer mogelijk om kleding met gif te produceren."

Een belangrijke omslag in de modewereld, denkt De Ruijter. "We verwachten dat andere grote kledingwinkels zoals Levi's, Gap en Esprit ook snel het voorbeeld van Zara volgen", verklaart De Ruijter. "H&M en C&A hebben deze belofte al eerder gedaan, en nu doet de grootste modeketen ter wereld, Zara, dit ook. Dus waarom zouden die anderen dan niet volgen?"

Het moederbedrijf van Zara, Inditex, zegt ook meer openheid te gaan geven over wat er in het afvalwater zit die hun fabrieken lozen.

Gifvrij

Dit wil nog niet zeggen dat alle kleding binnenkort gifvrij is. Maar de kankerverwekkende en de hormoonhuishouding-verstorende stoffen zullen er grotendeels uit zijn, volgens Zara. In 2020 wil het modewerk helemaal 'schoon' zijn. De kleding moet dan helemaal gifvrij zijn en het dumpen van chemicaliën tijdens de productie van de kleren moet dan ook verleden tijd zijn.

Door: Esther

Deel dit artikel