Onderzoek nodig naar giftige stoffen in tatoeage-inkt

Er is te weinig bekend over de gezondheidseffecten van giftige stoffen in tatoeage-inkt. Dat zegt het RIVM. Uit Duits onderzoek blijkt, dat in vrijwel alle zwarte tatoeage-inkt - kankerverwekkende stoffen zitten.

  • DUUR: 02 MIN 11 SEC
  • 25205 KEER BEKEKEN
Sluit video
Zorgen om de doe-het-zelftattoo

Niet bij de tattooshop, maar gewoon thuis een tattoo laten zetten. Door een doe-het-zelver; een vriend bijvoorbeeld. De Nederlandse Bond van Tatoeëerders is er niet blij mee en maakt zich zorgen dat het steeds vaker gebeurt. Jongerenmagazine VICE bezocht een paar van die thuistatoeëerders.

  • DUUR: 01 MIN 42 SEC
  • 4645 KEER BEKEKEN
Sluit video
Controle in tattooshops

Tattooshops worden de komende maanden extra gecontroleerd. Inspecteurs van de Voedsel- en Warenautoriteit gaan kijken of ze zich in de shops aan de hygiënevoorschriften houden. Nu worden die controles aangekondigd en zijn de shops natuurlijk brandschoon. Maar de inspecteurs willen ook wel eens zien hoe schoon het is zonder afspraak. Nu worden die controles aangekondigd en zijn de shops natuurlijk brandschoon. Maar de inspecteurs willen ook wel eens zien hoe schoon het is zonder afspraak.

  • DUUR: 01 MIN 24 SEC
  • 5146 KEER BEKEKEN
Sluit video
donderdag 29 nov 2012

'Groot onderzoek naar giftige tattoo-inkt'

Tattoeage zettenTattoeage zettenANP

Vroeger voorbehouden aan zeelui, tegenwoordig doodnormaal: tatoeages. Maar, helemaal zonder risico is het laten zetten van zo'n lichaamsversiering niet. "Wie een tatoeage neemt, laat een behoorlijke hoeveelheid kleurstoffen in zijn huid injecteren. Hoeveel daarvan het lichaam ingaat, weten we niet precies", zegt Paul Janssen, risicobeoordelaar van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). "Wat we wel weten is dat er soms benzidine in voorkomt en dat kan blaastumoren veroorzaken."

Als je erachter zou willen komen hoe groot de gezondheidsrisico's zijn dan zou je een groot bevolkingsonderzoek moeten instellen, zegt het RIVM.

Steekproef

Uit Duits onderzoek blijkt dat in tatoeage-inkt soms kankerverwekkende stoffen zitten. Ook de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), vindt regelmatige giftige stoffen in tatoeage-inkt. Hoe schadelijk deze stoffen precies zijn, is dus niet nog niet bekend.

In 2004 onderzocht de NVWA de inkt van tattooshops door een selectieve steekproef uit te voeren. Toen gebruikte 20 procent van de shops inkt met verboden bestanddelen. In 2007 was dat minder dan 5 procent.

'Klopt niks van'

Maar volgens Hans Dijkstra van de Bond voor Tatoeëerders klopt er niets van dat cijfer. De NVWA deed die proeven alleen bij officiële tattooshops, die zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Terwijl het overgrote deel van de tatoeëerders niet officieel is geregistreerd.

Daarnaast groeit het aantal thuistatoeëerders snel. Het aantal tatoeages dat met giftige inkt wordt gezet zou dus veel en veel hoger kunnen liggen dan het NVWA denkt. Ook omdat tatoeëerders, volgens Dijkstra, graag tattoos zetten met de zogenoemde AZO-kleurstoffen. Die stoffen zijn verboden, maar geven een mooier resultaat. Rechts zie je een video over thuistatoeëren.

Outlaws

"Vroeger waren tattoos een beetje een grijs gebied van outlaws die weinig op hadden met regeltjes. Maar nu is het zetten van een tatoeage gemeengoed geworden en moet de consument ervan uit kunnen gaan dat het veilig is", vindt Janssen van het RIVM.

In oktober kondigde de NVWA al aan strenger te gaan controleren bij tattooshops. Maar dat ging vooral om de nalevering van hygiënevoorschrijften. Rechts vind je een video die we maakten over de onaangekondigde controles in de shops.

Door: Suse

Deel dit artikel