NOSop3

'Groot onderzoek naar giftige tattoo-inkt'

Aangepast op

Vroeger voorbehouden aan zeelui, tegenwoordig doodnormaal: tatoeages. Maar, helemaal zonder risico is het laten zetten van zo'n lichaamsversiering niet. "Wie een tatoeage neemt, laat een behoorlijke hoeveelheid kleurstoffen in zijn huid injecteren. Hoeveel daarvan het lichaam ingaat, weten we niet precies", zegt Paul Janssen, risicobeoordelaar van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). "Wat we wel weten is dat er soms benzidine in voorkomt en dat kan blaastumoren veroorzaken."

Als je erachter zou willen komen hoe groot de gezondheidsrisico's zijn dan zou je een groot bevolkingsonderzoek moeten instellen, zegt het RIVM.

Steekproef

Uit Duits onderzoek blijkt dat in tatoeage-inkt soms kankerverwekkende stoffen zitten. Ook de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), vindt regelmatige giftige stoffen in tatoeage-inkt. Hoe schadelijk deze stoffen precies zijn, is dus niet nog niet bekend.

In 2004 onderzocht de NVWA de inkt van tattooshops door een selectieve steekproef uit te voeren. Toen gebruikte 20 procent van de shops inkt met verboden bestanddelen. In 2007 was dat minder dan 5 procent.

'Klopt niks van'

Maar volgens Hans Dijkstra van de Bond voor Tatoeëerders klopt er niets van dat cijfer. De NVWA deed die proeven alleen bij officiële tattooshops, die zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Terwijl het overgrote deel van de tatoeëerders niet officieel is geregistreerd.

Daarnaast groeit het aantal thuistatoeëerders snel. Het aantal tatoeages dat met giftige inkt wordt gezet zou dus veel en veel hoger kunnen liggen dan het NVWA denkt. Ook omdat tatoeëerders, volgens Dijkstra, graag tattoos zetten met de zogenoemde AZO-kleurstoffen. Die stoffen zijn verboden, maar geven een mooier resultaat. Rechts zie je een video over thuistatoeëren.

Outlaws

"Vroeger waren tattoos een beetje een grijs gebied van outlaws die weinig op hadden met regeltjes. Maar nu is het zetten van een tatoeage gemeengoed geworden en moet de consument ervan uit kunnen gaan dat het veilig is", vindt Janssen van het RIVM.

In oktober kondigde de NVWA al aan strenger te gaan controleren bij tattooshops. Maar dat ging vooral om de nalevering van hygiënevoorschrijften. Rechts vind je een video die we maakten over de onaangekondigde controles in de shops.

Door: Suse