Psychologiestudenten balen van fraudezaak

Diederik Stapel heeft spijt van zijn fraude. Maar daar koop je als student niks voor. De hoogleraar kon zijn fraude plegen door de lakse houding van zijn collega's. Psychologiestudenten houden daar een naar gevoel aan over.

  • DUUR: 01 MIN 44 SEC
  • 1301 KEER BEKEKEN
Sluit video
woensdag 28 nov 2012

Diederik Stapel: "Ik heb gefaald als wetenschapper"

Diederik Stapel in zijn werkkamer in de Universiteit van Tilburg.Diederik Stapel in zijn werkkamer in de Universiteit van Tilburg.ANP

"Ik heb gefaald als wetenschapper." Dat zegt Diederik Stapel in een reactie aan de NOS op het kritische eindrapport van de commissies van de universiteiten Amsterdam, Groningen en Tilburg die zijn fraude onderzochten. Hij zegt veel spijt te hebben van zijn fraude: "De waarheid was beter af geweest zonder mij." Stapel besloot geen verdere vragen te beantwoorden.

Door een gebrek aan een kritische wetenschappelijke cultuur kon voormalig hoogleraar Diederik Stapel jarenlang onopgemerkt frauderen. Dat staat in het eindrapport van de commissies van
de Universiteiten Amsterdam, Groningen en Tilburg waar Stapel werkte.

Stapel fraudeerde in zeker 55 van de 130 onderzochte artikelen en bij tien proefschriften. Ook is er een sterk vermoeden van fraude in elf artikelen. Volgens het rapport is de omvang van de fraude zeer aanzienlijk. Het hele rapport vind je hier.

Wat voorafging

Diederik Stapel is een voormalig hoogleraar in de sociale psychologie. Zijn fraude kwam eind augustus 2011 aan het licht toen enkele studenten hun twijfels meldden bij de universiteit. Stapel beweerde onder andere dat het eten van vlees mensen minder sociaal maakt en in verschillende opzichten meer 'hufterig.' Dat bleek later dus niet te kloppen.

'Iedereen doet het'

De 'losse houding' met betrekking tot onderzoeksgegevens beperkt zich niet tot Stapel, zo is te lezen in het rapport. Coauteurs verdedigden deze werkwijze volgens het rapport met teksten als: "Zo heb ik dat geleerd in de praktijk en zo doet iedereen dat in mijn onderzoeksomgeving. En iedereen met wie we praten op internationale congressen". (Zie pagina 50 van het rapport).


De commissies benadrukken niet te willen suggereren dat "ondeugdelijke onderzoekspraktijken" normaal zijn in de sociale psychologie. Wel vinden ze dat er genoeg redenen in het rapport staan om "voor de sociale psychologie in binnen- en buitenland een eigen grondig onderzoek in te stellen naar de gang van zaken in het vakgebied".

FIOD

Er loopt ook nog een onderzoek van de FIOD naar Stapel, omdat hij onderzoeksgeld van de overheid gebruikte. Er wordt bekeken of dat geld wel op juiste gronden is gebruikt. De verwachting is dat het onderzoek begin 2013 is afgerond.

Boek

Diederik Stapel komt binnenkort met een boek uit, dat 'Ontsporing' zou gaan heten. In dat boek heeft Stapel zijn dagboekaantekeningen van de afgelopen tijd verwerkt.

Door: Suse

Deel dit artikel