NOS NieuwsAangepast

Prikkeldraad uit Tweede Wereldoorlog toch niet te koop

Geld verdienen moeten we allemaal. Ook het Nationaal Monument Kamp Amersfoort, dat een tentoonstelling moet financieren. Maar de manier waarop is een aantal mensen in het verkeerde keelgat geschoten.

Het Kamp was van plan om vanaf morgen stukjes prikkeldraad uit de Tweede Wereldoorlog te verkopen. Het kamp was toen een gevangenis van de Duitse politie; er zaten meer dan 35.000 gevangenen. De organisatie wilde 50 stukken verkopen als 'herinneringsplankjes'. Die moesten 10 euro kosten.

Een smakeloos plan, vinden organisaties zoals het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Dat kreeg het bestuur van Kamp Amersfoort ook te horen en daarom is vanmiddag na spoedoverleg besloten om het prikkeldraad toch niet te verkopen.

Tastbare herinnering

Mensen die erom vragen, kunnen het nog wel krijgen, meldt Kamp Amersfoort: "Een aantal oud-gevangenen of hun familieleden hebben aangegeven dat zij graag het prikkeldraad als tastbare herinnering willen ontvangen, daarom is besloten de beperkte oplage vanaf nu alleen beschikbaar te stellen aan bezoekers die er specifiek om vragen."

Het prikkeldraad is vorig jaar opgegraven. Het Kamp zelf bestaat niet meer, maar regelmatig komen allerlei overblijfselen boven water. Morgen opent een expositie met die voorwerpen, waaronder ook het prikkeldraad. De organisatie zegt verder dat ze er niemand mee wilden kwetsen.

"Ik vraag me wel af waarom dit zo is gelopen", zei de directeur vanmiddag tegen het ANP. "Kamp Vught heeft blokjes hout van de voormalige barakken verkocht bij wijze van fondsenwerving. In Berlijn zijn brokjes van de Muur te koop. Allemaal emotioneel erfgoed, zodoende hebben we ons niet eerder gerealiseerd dat dit zo gevoelig zou liggen."

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl