Akkoord over steun Griekenland

De Eurolanden hebben een akkoord bereikt over steun aan Griekenland. De komende maanden krijgen de Grieken 43 miljard euro uit een eerder toegezegd leningenpakket. Dat betekent dat het Nederland ongeveer 70 miljoen euro per jaar gaat kosten.

  • DUUR: 01 MIN 07 SEC
  • 40947 KEER BEKEKEN
Sluit video
dinsdag 27 nov 2012

Akkoord over Griekenland, maar Nederland levert in

Griekse vlagGriekse vlagEPA

Voor het eerst is duidelijk dat we niet al het geld terug gaan zien dat we aan Griekenland hebben geleend. We lopen om precies te zijn 980 miljoen euro mis. Dat smeren we uit over een periode van 14 jaar, dus kost het ons per jaar ongeveer 70 miljoen euro aan rente. Nederland ziet namelijk, net als de andere eurolanden, af van de winst op de leningen aan Griekenland. Dat maakte minister Dijsselbloem bekend.

Om de pijn te verzachten zei Dijsselbloem erbij dat er voorlopig geen kwijtschelding van leningen aan Griekenland zal zijn. Ook zal er geen nieuw geld naar Griekenland gaan.

Akkoord

Vannacht was er in Griekse kringen voornamelijk opluchting. Het land krijgt de komende maanden ruim 43 miljard euro uit het leningenpakket. Dat was de Grieken eerder al beloofd, maar ze moesten daarvoor wel aan voorwaarden voldoen. Dat is ze nu gelukt. De Europese ministers van Financiën, de Europese Centrale Bank en het IMF zijn het daarover eens.

Ook zijn er afspraken gemaakt over het terugbrengen van de schuld van de Grieken op lange termijn. De rentes die Griekenland betaalt gaan omlaag, leningen mogen later worden terugbetaald en de geldschieters hoeven dus geen winst te maken op de leningen. Maar zoals gezegd, kwijtschelden? Dat zien de geldschieters niet zitten.

Deel dit artikel