zaterdag 24 nov 2012

VVD-congres: "plannen zijn goed verdedigbaar"

Mark RutteMark RutteANP

Het nieuwe regeerakkoord. Mark Rutte kon zijn borst natmaken, want niet alleen de oppositiepartijen hebben kritiek op de bezuiningingsplannen. Ook de VVD-achterban was niet tevreden. Zo zijn ze fel tegen de inkomensafhankelijke zorgpremie, die de VVD toen maar snel van tafel veegde. Vandaag was het eerste VVD-congres sinds het regeerakkoord is gesloten.

En de JOVD?

Het bleef tot het einde spannend, maar de JOVD heeft toch nog het woord gekregen. De oud-VVD-leider Ed Nijpels zei vanmorgen op Radio 1 dat de jongerenorganisatie alle tijd kreeg om hun mening te geven. Opgelost zou je zeggen, maar de JOVD zei vanmiddag dat ze geen spreektijd hadden gekregen. Ze zouden alleen maar vragen mogen stellen vanuit het publiek mogen stellen, net als andere partijleden. Dat bleek mee te vallen, want de voorzitter van de JOVD, Jarico Vos, had het hele podium voor zichzelf.

Mark Rutte beloofde de JOVD vorige week vijf minuten van zijn eigen spreektijd, maar daar was het partijbestuur het niet mee eens. Dat leverde een storm van kritiek op.

Verdedigbaar

Fractievoorzitter in de Tweede Kamer Halbe Zijlstra, Fractievoorzitter in de Senaat Loek Hermans en Europarlementariër Hans van Baalen werden vandaag stevig ondervraagd door de leden. Althans, dat was het plan. Mark Rutte nam een groot aantal van de vragen voor zijn rekening. Verder dan wat stevige vragen en opmerkingen kwam het niet, want de VVD-leden kunnen het regeerakkoord niet tegenhouden. Er werd wel gestemd om dat in de toekomst mogelijk te maken, maar driekwart van de leden vond dat geen goed plan.

Rutte hield na de vragenronde ook nog een toespraak. Daarin zei hij dat hij de plannen om de inkomensverschillen te verkleinen goed verdedigbaar vindt. Ook wil hij de koningin weer betrekken bij formaties. Nu was dat niet zo'n probleem, maar "Bij een complexe uitslag, zoals bijvoorbeeld in 2010, heb je tijd nodig om tot elkaar te komen. En dan is de rol van de koningin erg belangrijk."

Deel dit artikel