Jongerenvoorzitters: top vakbonden moet weg
De voorzitters van de jongerenafdelingen van de vakbonden FNV en CNV hebben het helemaal gehad met de top van hun vakbond. Het vertrouwen is weg, daarom pleiten ze voor drastische vernieuwing. Vanavond in Nieuwsuur lanceerden ze een website waarop mensen zich kunnen aanmelden als nieuwe bestuurder.
Het is de bedoeling dat mensen zich voor 1 euro kunnen aanmelden als actielid of als potentieel bestuurder. Ze willen die nieuwe mensen gaan trainen, want zij moeten de nieuwe topbestuurders worden, die de vakbonden een nieuw elan geven.
'Als wij niets doen, worden jongeren de dupe'
Het voorstel komt van de jongerenvoorzitters Dennis Wiersma (FNV Jong) en IJmert Muilwijk (CNV Jongeren). Ze delen de 4e plaats op het lijstje met invloedrijke jongeren dat deze week is opgesteld door de bestuurders van de Volkskrant 200.
"Er is leiderschap nodig, dat zien we nu niet", zegt Muilwijk. "Wij moeten zelf die invloed organiseren en daar heb je die jongeren voor nodig. Als wij niks doen worden jongeren de dupe. Jongeren doen dat op dit moment niet. Er zijn te weinig jongeren in de top en dus zijn we te weinig aansprekend. We gaan nu op andere manieren jongeren erbij betrekken. We hebben bijvooreeld Eddy Terstal gevraagd om een film te maken. We willen ze op een nieuwe manier aanspreken. We moeten zichtbaar zijn."
"Er zijn veel problemen waarbij jongeren dubbel gepakt worden", zegt Wiersma. "De WW verdwijnt, studiefinanciering verdwijnt, enzovoort. Bij elkaar is dat een reeks van problemen. De stap die nu gezet moet worden, is dat wij ze kunnen helpen. Dat wij die bondgenoot kunnen zijn."
Akkoord van Wassenaar
Wiersma en Muilwijk kiezen bewust voor dit moment om met dit initiatief te komen. Morgen, 24 november, is het precies 30 jaar geleden dat het Akkoord van Wassenaar werd gesloten tussen werkgevers, werknemers en de overheid. Sociale partners namen verantwoordelijkheid en daar is iedereen beter van geworden, vinden ze.
De jongerenvoorzitters zeggen dat er een nieuw Akkoord van Wassenaar moet komen, omdat de bonden nu alleen slechts aan de zijlijn staan en te weinig kunnen doen.
Vernieuwing
Volgens Wiersma en Muilwijk zijn de vakbonden nu alleen bezig met het behoud van de rechten die ze al hebben, terwijl ze zich moeten richten op een betere verdeling van zekerheden. De arbeidsmarkt is toe aan vernieuwing.
Ze denken onder meer aan een betere verdeling tussen vast werk en flexwerk, tussen de 'haves' en de 'have nots', maar ook aan de pensioenen waarvan voor jongeren steeds minder overblijft.