De zaak-Vaatstra: een overzicht

Marianne Vaatstra werd in 1999 vermoord. De zoektocht naar de dader duurde ruim 13 jaar.

  • DUUR: 01 MIN 16 SEC
  • 84211 KEER BEKEKEN
Sluit video
1999: Kollum in shock na moord op Marianne

De 16-jarige Marianne Vaatstra werd in de nacht van 30 april op 1 mei 1999 verkracht en vermoord. Ze had een discotheek in Kollum bezocht en was met de fiets onderweg naar haar huis in Zwaagwesteinde. Haar lichaam werd gevonden in een weiland bij Veenklooster.

  • DUUR: 01 MIN 08 SEC
  • 19049 KEER BEKEKEN
Sluit video
vrijdag 23 nov 2012

Familie Vaatstra: 'Tachtig jaar is nog niet genoeg'

Familie Vaatstra bij Omroep FrieslandFamilie Vaatstra bij Omroep FrieslandOmroep Friesland

Twee broers en drie zussen van Marianne Vaatstra hebben vanavond in een tv-programma van Omroep Friesland gereageerd op de aanhouding van de verdachte van de moord op hun zus. Welke straf er ook komt, voor de familie kan de straf niet hoog genoeg zijn. "Er is geen juiste straf", aldus een van de zussen. "Er geldt in Nederland geloof ik een maximum van 30 jaar en tbs. Maar zelfs 80 jaar is nog niet genoeg."

In het programma, dat drie kwartier duurt, nemen de vijf familieleden alle gebeurtenissen sinds de verdwijning van Marianne nog eens door.

Voorgevoel


Johan, de broer die haar het laatst heeft gezien, vertelt over hoe hij z'n zus wegbracht naar Kollum. Ze zou weer worden opgehaald door haar vriendje. "Toen zei ik nog van: als hij je vanavond niet naar huis brengt, moet je even bellen. "Ja", zei ze en toen stapte ze uit." Johan Vaatstra heeft het tot twee keer toe aan haar gevraagd. Waarom weet hij niet. "Een voorgevoel misschien."

Freddy, een andere broer, vertelt over hoe hij het lichaam van z'n zus aantrof. Hij kreeg een telefoontje dat ze was gevonden. "Je moet komen. Marianne is hier". Even later komt Freddy aan op de plek. "Ik zag haar vrienden staan in het weiland met heel veel verdriet. Ik zag ook mijn vader en een politieman. En dan stap je over de sloot, je gaat erheen en daar lag Marianne dus ook".

Ondanks alle emoties zijn de broers en zussen uiteindelijk blij dat er nu een verdachte is aangehouden op basis van het dna-onderzoek. "Dan word je 's morgens wakker en denk je: is het echt? Ja, het is zo."

Het hele interview met de familie Vaatstra is terug te zien op de website van Omroep Friesland. Aanstaande zondag wordt de uitzending van Omroep Friesland met Nederlandse ondertiteling herhaald, om 15.30 uur op Ned 2.

Deel dit artikel