Sander van Hoorn over de situatie in Egypte

Tegenstanders van de president van het nieuwe Egypte weten het zeker. Mohammed Morsi heeft eindelijk zijn ware gezicht laten zien. Het gezicht van een dictator. De oppositie is woedend, omdat president Morsi zichzelf bijna absolute macht heeft gegeven. In het hele land wordt gedemonstreerd tegen die maatregel. Soms met geweld: jongeren bestormden kantoren van de regerende Moslimbroederschap.

  • DUUR: 02 MIN 04 SEC
  • 1412 KEER BEKEKEN
Sluit video
Rellen in Egypte

Demonstranten hebben in Egypte kantoren van de regerende Moslimbroederschap bestormd. De oppositie is woedend, omdat president Morsi zichzelf bijna absolute macht heeft gegeven.

  • DUUR: 02 MIN 10 SEC
  • 2163 KEER BEKEKEN
Sluit video
Demonstraties in Egypte

In Egypte wordt op verschillende plekken gedemonstreerd door voor- en tegenstanders van president Morsi. Die trok gisteren meer macht naar zich toe.

  • DUUR: 01 MIN 33 SEC
  • 2112 KEER BEKEKEN
Sluit video
'De sfeer wordt steeds grimmiger op het Tahrirplein'

Het Tahrirplein in Caïro is weer volgestroomd met boze Egyptenaren. Ze zijn woedend op president Mohammed Morsi. Hij heeft belangrijke bevoegdheden naar zich toegetrokken. Morsi wordt al de nieuwe Farao genoemd. Koert de Beuf vertegenwoordigt de Europese Liberalen in de Arabische Wereld. Hij staat op het Tahrirplein.

  • 725 KEER BELUISTERD
Sluit video
vrijdag 23 nov 2012

Opnieuw hommeles op Tahrirplein

TahrirpleinTahrirpleinAFP

Het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro is opnieuw het toneel van stevige rellen. De politie heeft traangas ingezet tegen duizenden betogers. Er zouden ook gewonden zijn gevallen. De demonstranten protesteerden tegen president Morsi, die gisteren meer macht naar zich heeft toegetrokken.

Morsi vaardigde een decreet uit waardoor zijn besluiten niet kunnen worden aangevochten en tegengehouden door rechters. De oppositie beschuldigt hem nu van dictatoriale neigingen. Oppositieleider El Baradei noemde hem een "farao".

Tegenstanders van Morsi gingen ook in andere steden de straat op. In drie steden langs het Suez-kanaal zijn kantoren in brand gestoken van de Moslimbroederschap, de partij van de president. In Alexandrië bekogelden honderden aanhangers en tegenstanders van Morsi elkaar met stenen. Vijftien mensen raakten gewond toen ook daar een kantoor van de Moslimbroederschap werd bestormd. In Gizeh, bij de hoofdstad Caïro, en in de zuidelijke stad Assiut is het ook onrustig.

'Ik misbruik mijn macht niet'

Morsi heeft gezegd zijn macht niet te zullen gebruiken om er persoonlijk beter van te worden. Dat zei hij in een toespraak voor zijn aanhangers, die zich voor het presidentiële paleis hadden verzameld. Hij zegt ook dat hij staat voor onafhankelijke rechtspraak en de rol van onafhankelijke volksvertegenwoordigers. Hij zei ook dat hij niet bang is voor een sterke oppositie.

Deel dit artikel