donderdag 22 nov 2012

Wonen op de snelweg: in China kan het

Het 'nail house' voordat de snelweg er lagHet 'nail house' voordat de snelweg er lagEPA

In het snelgroeiende China wordt constant gebouwd aan de weg. Hiervoor moeten veel huizen wijken, maar niet het huis van Luo Baogen. Hij weigert zijn woning te verlaten, en daarom is de snelweg letterlijk om zijn huis heen gebouwd.

Het huis staat in de Oost-Chinese provincie Zhejiang, en precies op de plek waar een nieuwe snelweg ligt. Daar moeten dagelijks duizenden Chinezen richting het nabijgelegen treinstation rijden. Het huis is een klein appartementencomplex waar nu nog maar twee families wonen. Omdat zij weigeren hun huis te verlaten, hebben de lokale autoriteiten de vierbaans snelweg maar gewoon om het huis heen gebouwd.

Drive Through

Volgens Baogen bood de overheid te weinig geld om te verhuizen: "De compensatie die ze bieden is veel te laag. Dus blijven we zitten." Het huis staat er wat verloren bij, zo midden op een grote snelweg, maar Baogen blijft positief: "Het is een goede mogelijkheid om nieuwe dingen te proberen. We kunnen bijvoorbeeld een drive through openen op de begane grond", zegt hij tegen China Daily.

Het is volgens Chinese wetgeving niet mogelijk om huizen te slopen zonder goedkeuring van de eigenaren. Op die manier is het fenomeen 'nail houses' ontstaan: huizen die op bizarre plekken over zijn gebleven doordat de bewoners weigeren te vertrekken.

Door: Dorien

Deel dit artikel