donderdag 22 nov 2012

Vakantiebestemming Sandy Island kwijt

Sandy IslandSandy IslandNOS

Sandy Island, een prachtig eiland waar de natuur de vrije loop heeft. Het eiland staat op verschillende kaarten, maar een bezoekje brengen is lastig. Het eiland blijkt namelijk niet te bestaan. Een groep Australische geologen ging op zoek naar het eiland, maar vond niks anders dan zee.

Sandy Island is te vinden op verschillende meteorologische kaarten, en zou tussen Australië en Nieuw Caledonië liggen. Zelfs op Google Maps staat het paradijs aangegeven. Niemand twijfelde dan ook aan het bestaan van het eiland. De geologen kwamen tijdens een onderzoek in de Koraalzee in de buurt van het eiland. Althans, waar het zou moeten liggen.


View Larger Map

1400 meter diep eiland?

"We werden argwanend toen de scheepsnavigatie een diepte van 1400 meter liet zien, terwijl onze wetenschappelijke kaarten en Google Earth een eiland lieten zien", zegt Maria Seton, geoloog van de Universiteit van Sydney tegen de Australische krant Sydney Morning Herald.

De geologen besloten te zoeken naar het eiland. Maar ze vonden niks anders dan een oceaan van ruim duizend meter diep. "We snappen er niets van, het is bizar", zegt Seton. "Hoe het ooit op kaarten is terechtgekomen? Geen idee. We gaan het uitzoeken."

Nabil Nagdy, de productmanager van Google Maps in Australië en Nieuw Zeeland, zegt dat ze gebruik maken van verschillende publieke en commerciële bronnen voor het maken van de kaarten. "De wereld verandert constant. Het bijhouden van al die veranderingen is een oneindig proces."

Database

Toch is er een verklaring voor het 'onzichtbare' eiland. Veel kaarten worden namelijk gemaakt op basis van dezelfde database, zegt Steven Micklethwaite van de Universiteit van West-Australië. Opvallend is dat de informatie onder andere door de Amerikaanse CIA is geleverd.

Door: Maarten

Deel dit artikel