De langstudeerboete kostte 12,3 miljoen euro

Hij kwam er nooit, maar heeft ons wel flink wat geld gekost: de langstudeerboete. De totaalprijs van de invoering en afschaffing van de boete: 12,3 miljoen euro.

  • DUUR: 26 SEC
  • 737 KEER BEKEKEN
Sluit video
Waar komen de miljoenen van de langstudeerboete vandaan?

Hij kwam er nooit, maar heeft ons wel flink wat geld gekost: de langstudeerboete. De totaalprijs van de invoering en afschaffing van de boete: 12,3 miljoen euro.

  • 62 KEER BELUISTERD
Sluit video
Uitleg staatssecretaris Zijlstra afschaffing langstudeerboete

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de afschaffing van de Langstudeerboete. Staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs wil dat studenten nog voor 1 december hun geld terugkrijgen. Verslaggever Arno Leblanc sprak met hem.

  • DUUR: 04 MIN 38 SEC
  • 961 KEER BEKEKEN
Sluit video
woensdag 21 nov 2012

De rekening van de langstudeerboete: 12,3 miljoen

Bonnetje langstudeerboeteBonnetje langstudeerboeteNOS

De langstudeerboete werd in september ingevoerd door het vorige kabinet, en meteen door het nieuwe kabinet afgeschaft. Maar de overheid blijft met de rekening zitten: 12,3 miljoen euro. Dat blijkt uit gegevens van het ministerie van onderwijs die NOS op 3 heeft opgevraagd via een WOB-verzoek. Waar bestaan die kosten uit?

DUO

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft veel werk gehad aan de invoering. DUO beheert het register met studenten en moest dus uitzoeken wie er wel en geen langstudeerder waren. Studenten die het er niet mee eens waren dat ze als langstudeerder werden gezien, konden bezwaar maken. Deze procedures moet DUO afhandelen. Daarnaast heeft de Dienst ook veel uitgegeven aan alle voorlichting.

In een interne notitie van het ministerie staat dat medewerkers van DUO vorig jaar 7116 uur bezig waren met de invoering van de boete. In een ander document over de verwachtingen over 2012 staat dat DUO dit jaar (2012) naar verwachting 14.000 uur bezig is met de langstudeermaatregel. Voor 2013 wordt rekening gehouden met zo'n 2000 uur. Een uur komt volgens het ministerie overeen met 100 euro. Totale kosten dus: ruim 2,3 miljoen euro.

Hogescholen en universiteiten

De hogescholen en universiteiten innen het collegeld en moesten aan het begin van dit schooljaar dus ook de langstudeerboete innen. Systemen werden aangepast en de administratie moest ook op orde. Daarnaast moeten studenten het geld terugkrijgen dat al betaald was. Als tegemoetkoming kregen de instellingen daar 10 miljoen euro voor.

Dat geld was eigenlijk bedoeld om uitzonderingen te kunnen maken op de langstudeerboete, zoals voor chronisch zieken, gehandicapten of deeltijders. Dat geld mogen de instellingen dus houden.

Totale kosten: 12.311.600 euro (ruim 12,3 miljoen). Een fikse rekening dus:

Achtergrond

De 'langstudeerdersmaatregel' zoals die officieel heet, was een plan van het vorige kabinet. Studenten die langer dan een jaar extra over hun bachelor en een jaar extra over hun master zouden doen, moesten 3000 euro meer collegegeld betalen. De maatregel werd in september 2012 van kracht, maar werd door het huidige kabinet meteen afgeschaft.

Studenten die al (een deel van) de boete betaald hadden, krijgen dat voor 1 december terug.

Alles wat we eerder over de langstudeerboete schreven, vind je hier.

Door: Arno

Deel dit artikel