'Ik denk niet dat ze echt een fossiel gaan vinden'

We hebben geen idee wat het is - maar spannend is het wel. Mars-verkenner Curiosity heeft namelijk iets baanbrekends ontdekt. Maar NASA wil er nog niets over zeggen - dus is het speculeren... Natuurkundige Diederik Jekel doet mee.

  • DUUR: 02 MIN 10 SEC
  • 927 KEER BEKEKEN
Sluit video
Wat heeft de Curiosity gevonden?

Is er leven op Mars? De afgelopen dagen wemelt het van de geruchten over een historische ontdekking op de planeet Mars. De Marsverkenner Curiosity zou iets hebben opgegraven. Volgens hoofdonderzoeker John Grotzinger zouden daarbij gegevens zijn gevonden die de geschiedenisboeken ingaan, zo vertelde hij aan een journalist van de Amerikaanse publieke omroep NPR.

  • 4561 KEER BELUISTERD
Sluit video
Mars Rover Curiosity's Major Discovery
Sluit video
woensdag 21 nov 2012

Curiosity heeft iets 'groundbreaking' ontdekt, maar wat?

Een zelfportret van de CuriosityEen zelfportret van de CuriosityNASA

Er zou een dezer dagen zomaar eens nieuws van Mars kunnen komen. Mars-rover Curiosity heeft namelijk iets ontdekt dat "groundbreaking" is, maar de NASA wil er nog niet veel over zeggen.

Het enige wat de NASA kwijt wil, is dat één van de instrumenten, SAM, data doorstuurt die er interessant uitziet. SAM is een soort klein chemisch lab dat kan vertellen uit welke stoffen dingen Curiosity tegenkomt bestaan. Dat kan een steen zijn, maar ook lucht.

Dubbel checken

"Het is data die de geschiedenisboeken in kan. Het ziet er erg goed uit", zegt onderzoeker John Grotzinger van de NASA tegen de NPR. Maar hoe hard de verslaggever van die omroep het ook probeert, meer wil Grotzinger nog niet kwijt.

De reden is simpel: de NASA wil het eerst dubbel checken om te voorkomen dat ze iets naar buiten brengen dat niet klopt. Ze gingen eerder al bijna de fout in toen via SAM de aanwezigheid van methaan in de lucht op Mars leek te zijn ontdekt. Maar uiteindelijk bleek dit waarschijnlijk lucht te zijn geweest die de Curiosity mee had genomen vanaf de aarde.

Voor nu kunnen we dus niet anders dan rustig afwachten tot de NASA wil vertellen wat ze ontdekt hebben. Of wat ze niet ontdekt hebben natuurlijk.

Door: Elger

Deel dit artikel
Onderwerpen: