'Aanvullende beurs moet omhoog, collegegeld omlaag'

Een tegenvaller voor het kabinet. Hun plan om de basisbeurs om te zetten naar een lening en de ov-studentenkaart af te schaffen haalt waarschijnlijk geen meerderheid in de Eerste Kamer. GroenLinks vindt deze plannen namelijk niets. Je hoort verslaggever Martijn van der Zande.

  • 713 KEER BELUISTERD
Sluit video
woensdag 21 nov 2012

Geen meerderheid voor leenstelsel in Eerste Kamer

Voor nu blijft de basisbeurs nog bestaanVoor nu blijft de basisbeurs nog bestaanMGAS/Flickr/Creative Commons 2.0/by-nc-sa

Studenten die vreesden voor de komst van het leenstelsel kunnen voor nu even opgelucht ademhalen. In de Eerste Kamer blijkt er namelijk geen meerderheid voor het afschaffen van de basisbeurs en de OV-studentenkaart. Het kabinet wilde dat vanaf 2014 doorvoeren.

Het probleem is alleen dat VVD en PvdA samen geen meerderheid in de Eerste Kamer hebben. Er moeten dus andere partijen de plannen steunen. De coalitie ging er vanuit dat GroenLinks en D66 dat zouden doen, maar GroenLinks is het toch niet eens met de plannen die er nu liggen.

Verkiezingsprogramma

"De huidige studiefinanciering wordt aangepast: de basisbeurs wordt afgeschaft." Dat is de letterlijke tekst uit het verkiezingsprogramma van GroenLinks. Maar er staat ook in dat de aanvullende beurs omhoog moet en het collegegeld omlaag en dat wil het kabinet niet. Ook heeft GroenLinks er nu nog een extra voorwaarde aan toegevoegd: de ov-studentenkaart moet blijven.

Als deze aanpassingen geld kosten dan moet dat maar ergens vandaan worden gehaald, vindt de partij. Met deze plannen gaan de Eerste Kamerfractie niet akkoord.

Studenten moeten trouwens niet te vroeg juichen: GroenLinks blijft dus wel voor het leenstelsel. En het kan zomaar zijn dat als het kabinet zijn plannen iets aanpast er alsnog een meerderheid in de Eerste Kamer is.

Door: Elger

Deel dit artikel