dinsdag 20 nov 2012

VN: uitroeiing aids in zicht

BloedBloedANP

Volgens de Verenigde Naties is de strijd tegen aids succesvol en is uitroeiing van de ziekte aanstaande. Volgens een rapport van de VN komt dat doordat de medicijnen, die zowel behandelen als preventief werken, tegenwoordig beter toegankelijk zijn.

"Het doel om aids te stoppen is geen visioen meer, maar een heel goed mogelijk", schrijven onderzoekers in het rapport. "Het succes van de strijd tegen aids in de afgelopen tien jaar heeft de basis gelegd voor een uiteindelijk einde van de ziekte." Er gaan volgens het rapport minder mensen dood aan aids en is het aantal geïnfecteerden gestabiliseerd.

2,5 miljoen geïnfecteerd

Het optimisme wordt gestaafd met cijfers. In 2011 werden 2,5 miljoen mensen geïnfecteerd met het hiv-virus, dat aids veroorzaakt . Dat is 20 procent minder dan in 2001. Ook stierven er minder mensen aan aids. Van 2,3 miljoen aidsdoden in 2005, naar 1,7 miljoen in 2011. Ook het aantal nieuwe hiv-besmettingen bij kinderen daalt, zoals je kunt zien in onderstaande grafiek.

hivchildren

Het sub-Saharagebied in Afrika is het zwaarst getroffen door het virus: een op de twintig volwassenen is daar geïnfecteerd. De strijd is dan ook nog niet ten einde, betoogt het rapport. "Aids is nog steeds een van de meest serieuze uitdagingen op gebied van gezondheid". Maar, zeggen de onderzoekers, "de wereldwijde solidariteit en samenwerking in aidsbestrijding in de afgelopen tien jaar heeft voor buitengewone successen gezorgd".

Aids-medicijnen

Eind 2011 werden wereldwijd 8 miljoen mensen behandeld met aids-medicijnen. De Verenigde Naties willen dat in 2015 opgevoerd hebben tot 15 miljoen mensen.

Er is ook minder goed nieuws volgens het rapport. Het aantal nieuwe hiv-infecties in het Midden-Oosten en in Oost- en Noord-Afrika loopt op. Sinds 2001 is het totale aantal in die regio's met 35 procent gestegen: van 27.000 tot 37.000.

Door: Suse

Deel dit artikel