dinsdag 20 nov 2012

Kennis over lightproducten minimaal

ChipsChipsFlickr/ by Adam Kuban/ 2.0 Generic CC BY-NC-ND 2.0

Eet jij wel eens light chips? Dat heeft dan geen nut, want het aantal calorieën in light chips is evenveel als in gewone chips. Heavy chips dus. Maar veel mensen weten dat niet, blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. In light chips zit wel 30 procent minder vet, maar ook extra koolhydraten. Er zitten alleen wat minder verzadigde vetten in.

Sowieso is de kennis over lightproducten minimaal. Ondervraagden weten wel ongeveer wat light is, maar wat erin zit en hoeveel minder dan normaal, is niet duidelijk. Volgens Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum zijn er een paar misverstanden over lightproducten: zo denkt 30 procent van de mensen dat als er light op een product staat, er de helft minder calorieën in zit. Een ander misverstand is dat er in een lightproduct 30 procent minder vet én 30 procent minder suikers én 30 procent minder calorieën zitten. Dat is nooit het geval. Er is altijd maar een percentage van één element uit een lightproduct gehaald. Onderaan vind je een top 5 van meeste gebruikte lightproducten.

Appelmoes

Ook bij appelmoes light zijn de verschillen minimaal. In een pot light zit wel iets minder suiker dan de normale versie, maar het verschil in calorieën is 20. "Je kan dus net zo goed de normale appelmoes eten", zegt van der Ploeg.

Aspartaam

Frisdranken zijn een uitzondering. Uit frisdrank-light zijn alle suikers gehaald en er zitten geen calorieën in. Deze suikers worden vervangen door zoetstoffen. "Er is echt een verschil tussen normale cola en light", zegt van der Ploeg. "In normale cola zitten veel calorieën en in de lightversie helemaal niet."

Maar hoe zit het dan met de aspartaam in lightfrisdranken, is dat wel veilig? Het Voedingscentrum zegt van wel. "Alle zoetstoffen worden door een Europees panel van onafhankelijke onderzoekers onderzocht. En die stellen de veiligheid van mensen voorop. Uit elk onderzoek naar aspartaam blijkt dat de zoetstof gewoon veilig is", aldus van der Ploeg.

Dat wordt nog steeds bestreden, maar ook hoogleraar Sensoristiek en Eetgedrag Kees de Graaf zei vorig jaar al in de Volkskrant dat aspartaam ongevaarlijk is.

lightproducten

Door: Esther

Deel dit artikel