'Een beschrijving haalt het nooit bij een stem'

Rechtbankverslagen worden vanaf volgend jaar heel anders. Media mogen dan namelijk ook de stem van een verdachte laten horen. Volgens de Raad voor de Rechtpraak kunnen journalisten dan een beter beeld van een rechtszaak geven. Je hoort verslaggever Martijn van der Zande.

  • 95 KEER BELUISTERD
Sluit video
dinsdag 20 nov 2012

Wie wil de stem van een verdachte horen?

Rechter met wetboekRechter met wetboekANP

Vanaf 1 maart volgend jaar mogen media de stem van verdachten in de rechtszaal uitzenden. Dat heeft de Raad voor Rechtspraak bekendgemaakt. Journalisten kunnen volgens de Raad zo een vollediger beeld van rechtszaken geven.

Er zitten wel wat voorwaarden aan vast, zo mag de naam van een verdachte niet te horen zijn. Daar moet dan bij voorbeeld een pieptoon overheen worden gezet.

Maar voor wie is dit belangrijk? Voor slachtoffers, journalisten of het publiek? Volgens de Amsterdamse advocaat Richard Korver voor niemand. Hij is niet enthousiast: "Het is aan alle kanten een maatregel waar niemand op zit te wachten. Op de eerste plaats zijn verdachten onschuldig totdat de rechter het tegendeel beweert, en je moet voorzichtig zijn met verstrekken van details die leiden tot herkenning." En als iemand wel schuldig is, denkt hij dat slachtoffers of nabestaanden van slachtoffers er helemaal niet op zitten te wachten om zo'n stem te horen.

Strafpleiter Tjalling van der Goot van Anker & Anker vraagt zich af in hoeverre de maatregel invloed heeft op de verdachte: "Komt de openheid van de verdachte niet in gedrang bij openbaarmaking van gesproken woord in zittingszaal?", twittert hij.

Sfeer

NOS-verslaggever Lidwien Gevers aan de andere kant is wel blij: "Een groot deel van de sfeer tijdens een proces heeft te maken met hoe een verdachte zich opstelt. Ik kan beschrijven wat ik wil, maar dat haalt het nooit bij zijn stem." Martijn van der Zande zocht haar op, dat hoor je hiernaast.

Door: Helen

Deel dit artikel