NOS NieuwsAangepast

Kleding met gratis giftige stof - ook in Nederland

Hoe gezond je nieuwe skinny is, vraag je je doorgaans niet af. Maar het is geen overbodige vraag, blijkt uit onderzoek van Greenpeace. Twintig internationale modemerken verkopen kleding waarin chemicaliën zijn verwerkt die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Modegigant Zara spant de kroon, zegt de milieuorganisatie. In die kleding zitten stoffen die niet alleen de hormoonhuishouding verstoren, maar ook kankerverwekkend kunnen zijn. Het gebruik van deze zogeheten amines blijft wel binnen de normen die de EU heeft gesteld. Deze kleding is ook in Nederland verkocht.

Zara

Zara wil (nog) niet reageren op het bericht.

Greenpeace onderzocht 141 kledingstukken van grote merken in 29 landen. De schadelijke stoffen worden onder meer gebruikt om verf te fixeren in textiel. Alle onderzochte merken, waaronder Levi's, Esprit, Armani en Tommy Hilfiger, blijken die te gebruiken. Ook in regenwerende outdoorkleding van onder meer The North Face en Jack Wolfskin zitten giftige stoffen.

'Niet kinderachtig'

Greenpeace doet dit onderzoek ieder jaar, maar niet eerder op zo'n grote schaal. Het probleem nu: de concentratie giftige stoffen is niet verminderd. Hoogleraar Toxicologie Jacob de Boer las het onderzoeksrapport: "Er zitten geen kinderachtige concentraties giftige stoffen in de kleding", zegt hij. "Sowieso zitten er veel chemicaliën in kleding, dat kan vaak niet anders. Maar wat het effect van die giftige stoffen precies is, dat moet nog onderzocht worden."

De stoffen die Greenpeace noemt zijn het topje van de ijsberg volgens De Boer. "Er zitten nog veel meer chemische stoffen in kleding. Het is opmerkelijk dat er zeer strenge regels zijn voor chemische stoffen in bijvoorbeeld medicijnen, maar dat die regels niet gelden voor heel veel stoffen die gebruikt worden in kleding. En dat terwijl we die kleding iedere dag dragen." De EU is volgens De Boer druk bezig met de regelgeving voor giftige stoffen in kleding.

Een andere hoogleraar Toxicologie, Gerard Mulder, zegt dat er niet direct bewijs is dat de giftige stoffen in de kleding erg schadelijk zijn. "Aromatische animes kunnen kankerverwekkend zijn, maar dat is alleen getest op proefdieren en bij zeer hoge concentraties."

Veel meer kosten

Sommige hormoonverstorende stoffen kunnen niet uit het water worden gefilterd door drinkwaterbedrijven. Ze komen zowel hier als in de landen waar de kleding wordt geproduceerd in het oppervlaktewater terecht. Hier gebeurt dat bij het wassen van de kleren. Maar in landen als China en Bangladesh, waar de kleding wordt gemaakt, "dumpen de fabrieken hun giftige afvalstoffen zonder pardon via pijpleidingen in de dichtstbijzijnde rivieren", aldus Greenpeace.

"Veel kleding van goedkope merken wordt gemaakt in het buitenland", zegt toxicoloog Mulder. "Wil je er zeker van zijn dat jouw kleding geen (potentieel) schadelijke stoffen bevat, dan moet je kleding kopen die in westerse landen wordt gemaakt", vervolgt hij. "Maar ja, dat gaat natuurlijk veel meer geld kosten, ook voor de consument."

'Gifvrije wereld onhaalbaar'

De resultaten zijn vannacht in Peking gepresenteerd in het rapport Toxic Threads - The Big Fashion Stitch-Up. De organisatie roept de modemerken op te gaan werken met milieuvriendelijke alternatieven. Ook willen ze dat de wetgeving wordt aangepast, omdat de hoeveelheden gif dus wel binnen de norm valt.

In het rapport schrijft Greenpeace een paar keer dat "een gifvrije wereld niet alleen wenselijk, maar ook realiseerbaar is". Dat is volgens Mulder onzin. "Je hebt giftige stoffen in beperkte mate nodig om kleding te verwerken, bijvoorbeeld in kleurstof."

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl