Keurmerk in plaats van wietpas in Haarlem

Haarlem ziet niets in de wietpas. Daarom zochten coffeeshophouders met de gemeente een oplossing: een keurmerk

  • DUUR: 02 MIN 06 SEC
  • 873 KEER BEKEKEN
Sluit video
Wietpas vs. toerisme: wie vindt wat?

"Coffeeshops in Amsterdam blijven gewoon open voor toeristen", dat zei burgemeester Van der Laan gisteren in de Volkskrant. En dat terwijl er in het regeerakkoord staat dat coffeeshopklanten -vanaf 1 januari- moeten bewijzen dat ze in Nederland wonen. Maar waar komen die toeristen eigenlijk voor?

  • DUUR: 01 MIN 36 SEC
  • 1422 KEER BEKEKEN
Sluit video
maandag 19 nov 2012

Wietpas per direct afgeschaft

WietpasWietpasANP

Binnenkort moet je met je ID en een uittreksel van het bevolkingsregister op je fiets stappen als je wiet wil kopen. De wietpas is verleden tijd. Minister Opstelten wil in plaats van met de pas, met gemeenten de aanpak van overlast rondom coffeeshops aanpakken.

Dat blijkt uit een brief die Opstelten vandaag naar de Tweede kamer heeft gestuurd. Het nieuwe beleid noemt hij op zijn Opsteltens: het ingezetenencriterium. Het afschaffen van de wietpas is een van de overeenkomsten tussen de PvdA en de VVD in het regeerakkoord.

De clubpas, beter bekend als de wietpas, is per direct opgeheven. In het zuiden hanteren ze sinds 1 mei 2012 een controle op iedereen die wiet wil kopen. Ben je niet ingeschreven bij een Nederlandse gemeente en bij de shop? Dan krijg je geen wiet. Daarmee probeert de regio de overlast door het drugstoerisme terug te dringen.

Met het verdwijnen van de wietpas, verdwijnt ook een obstakel voor mensen die de softdrugs willen kopen. Want sommigen van hen hebben helemaal geen zin om al hun gegevens achter te laten bij coffeeshops. Justitie verwacht van de coffeeshops in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland dat de ledenlijsten worden vernietigd.

Lokale handhaving

Het handhaven van het ingezetenencriterium is volgens Opstelten nu een zaak waar gemeenten met een gedegen plan zelf invulling aan kunnen geven. "Op lokaal niveau heeft men het beste inzicht welke maatregelen effectief zijn", zegt hij.

In het zuiden van het land resulteerde de invoering van de wietpas volgens de minister al tot minder overlast, maar velen spreken hem tegen. Zij zeggen dat de criminaliteit en de straatverkoop van wiet juist is toegenomen door de invoering van de wietpas.

Opiumlijst

Opstelten voert nog een wijziging door in het huidige coffeeshopbeleid. De hoeveelheid werkzame stoffen in de cannabis wordt aan een maximum gebonden. Zware cannabis met een THC-gehalte van 15 procent wordt bestempeld als een harddrug en staat daarom op de Opiumlijst.

Door: Jurjen


Deel dit artikel