'Strijd om nieuwe UMP-leider is soap'

De strijd om de nieuwe leider van de tweede partij van Frankrijk, de conservatieve UMP, is uitgelopen op een ware soap. Beide kandidaten hebben gisteravond de overwinning opgeëist. En dat binnen een partij die al in zwaar weer verkeert. Correspondent Ron Linker in Parijs.

  • 185 KEER BELUISTERD
Sluit video
maandag 19 nov 2012

Beide kandidaten winnaar bij Franse stemrel?

François Fillon en Jean-François CopéFrançois Fillon en Jean-François CopéFlickr / UMP Photos / CC BY-NC-ND 2.0

De Franse politiek is in rep en roer, want wie is nou de nieuwe oppositieleider van de rechtste partij UMP, François Fillon of Jean-François Copé? Zo'n 300.000 partijleden stemden gisteren voor hun nieuwe leider. Beide kampen telden de stemmen, maar met verschillende uitslagen. Omdat niemand weet wie er nou heeft gewonnen, hebben beide kandidaten zichzelf maar tot winnaar uitgeroepen. Ook beschuldigen ze elkaar van verkiezingsfraude. De stemmen worden nu gecontroleerd.

Het kiezen van een nieuwe leider is belangrijk, omdat de nieuwe leider ook oppositieleider is en het in 2017 waarschijnlijk opneemt tegen president Hollande.

Copé was gisteravond de eerste die de overwinning claimde. Hij zegt dat hij ongeveer 1000 stemmen meer heeft dan zijn tegenstander. Maar twintig minuten later zei Fillon dat hij heeft gewonnen met bijna 200 stemmen verschil.

Daarnaast zeggen ze allebei dat er verkiezingsfraude is gepleegd bij verschillende stemlocaties. Zo zouden bijvoorbeeld in een stembureau in Parijs 40 stembiljetten meer zijn ingevuld dan er kiezers waren. Ze eisen een onderzoek.

Boerkaverbod

UMP (Union pour un Mouvement Populaire) is de partij van oud-president Nicolas Sarkozy. Hij stapte op toen hij bij de presidentsverkiezingen werd verslagen door de socialist François Hollande. De UMP is nu de grootste oppositiepartij, maar de leden vinden dat de partij zichzelf na het verlies opnieuw moet uitvinden.

Lees hier meer over de twee kandidaten.

Door: Maarten

Deel dit artikel