maandag 19 nov 2012

Israël: verwoeste huis was technische fout

Israëlische raketaanval op een woonhuis in Gaza, elf Palestijnen kwamen omIsraëlische raketaanval op een woonhuis in Gaza, elf Palestijnen kwamen omEPA

Een complete Palestijnse familie is gisteren om het leven gekomen toen hun huis geraakt werd door een Israëlische raket. De Israëlische luchtmacht wilde een belangrijke Hamas-strijder doden, maar raakte per ongeluk het huis van de buren. Het gebouw werd volledig verwoest. Het Israëlische leger zei daarna dat het een technische fout was, meldt de krant Haaretz.

De doden zijn vijf vrouwen, vier kinderen en drie mannen. Al-Jazeera zond beelden van de dode kinderen live uit. De zender wilde eigenlijk een reddingsactie filmen, maar er bleken geen overlevenden te zijn. De krant Haaretz denkt dat dit een probleem kan vormen voor Israël, omdat de beelden in de hele Arabische wereld werden uitgezonden. Daardoor zouden de Arabische wereld, Europa en vooral Amerika de druk op Israël kunnen opvoeren om te stoppen met de raketaanvallen.

Ook vannacht beschoot het Israëlische leger doelen in Gaza. Net voor zonsopkomst kwamen drie Palestijnen om, onder wie twee kinderen. Het dodental aan Palestijnen zou nu op 84 staan. Ook zijn tientallen tunnels en raketinstallaties gebombardeerd. Vanuit de Gazastrook zijn vannacht amper raketten afgevuurd.

Staakt-het-vuren

VN-topman Ban Ki-moon gaat vandaag in Egypte praten over een staakt-het-vuren. Dat heeft volgens een zoon van Ariel Sharon, de voormalige premier van Israël, overigens geen zin. Volgens Gilad Sharon is dat maar schijn: dan "gaan we weer terug naar een situatie waarin over de grens geschoten wordt". Israël moet doorpakken, zegt hij in een ingezonden stuk in de Jerusalem Post: "We need to flatten entire neighborhoods in Gaza. Flatten all of Gaza."

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken zei vanmorgen in het Radio 1 Journaal dat het daarvoor nodig is dat Hamas stopt met het afvuren van raketten op Israël. Hamas is volgens hem maandenlang gewaarschuwd dat die beschietingen kunnen leiden tot escalatie van het geweld.

Door: Helen

Deel dit artikel