De zaak-Vaatstra: een overzicht

Marianne Vaatstra werd in 1999 vermoord. De zoektocht naar de dader duurde ruim 13 jaar.

  • DUUR: 01 MIN 16 SEC
  • 84211 KEER BEKEKEN
Sluit video
maandag 19 nov 2012

Man opgepakt voor moord Marianne Vaatstra

UPDATE: Om 18.00 uur begon de persconferentie in de zaak Vaatstra. De korpschef van de politie Friesland, officier van justitie en burgemeester Bearn Bilker van Kollumerland en Nieuwkruisland gaven daar antwoord op vragen van media. Tijdens de persconferentie bleek dat ook de dubbelcheck van het dna van de verdachte overeen kwam met het daderspoor. In de loop van de vorige week heeft het NFI justitie benaderd over een gevonden match. De 45-jarige Nederlandse verdachte wordt op 22 november voorgeleid aan de rechter-commissaris.

UPDATE: De mannelijke familieleden van de verdachte in de Vaatstra-zaak hebben ook meegedaan aan het dna-verwantschapsonderzoek. Naast de verdachte zelf deden zowel zijn zoon als zijn vader mee aan het onderzoek. Dat bevestigde de burgemeester van de gemeente Kollummerland. Dat vergrote de kans dat de verdachte ook was gevonden als hij zelf geen dna had afgestaan.

"Het is onvoorstelbaar wat er door je heengaat." Dat zei Bauke Vaatstra, de vader van Marianne Vaatstra, vanmorgen vroeg. Hij kreeg gisteravond te horen dat de politie een nieuwe verdachte heeft opgepakt in de moordzaak van Marianne. "Het is al 13 jaar geleden en dan ineens op een zondagavond krijg je een bericht: we hebben hem", zei Vaatstra.

Het gaat om een blanke man van 45 uit Friesland. Aanleiding is het dna-onderzoek onder 8000 mannen dat eind september werd gehouden. Om 18.00 uur is er een persconferentie, die is hier dan live te volgen.

Voor regelmatige updates: Martijn Bink, Jeroen Wollaars, Ilan Sluis en Marjolein Hogervorst twitteren ter plaatse.

De politie doet nu onderzoek bij het huis van de man die is opgepakt. Waar ze precies naar op zoek zijn, is niet bekend.

'Nooit 100 procent'

Het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag onderzoekt vandaag nog een keer het dna van de verdachte in de zaak-Vaatstra, om er zeker van te zijn dat er een match is. Volgens een woordvoerder van het NFI is er nooit sprake van een 100 procent match. Voor wetenschappers bestaat volgens haar geen 100 procent zekerheid: "Wij hebben het over sterke aanwijzingen."

Ze zei op Radio 1 dat het onderzoek naar de moordenaar van Marianne Vaatstra niet alleen bestaat uit dna-onderzoek. "Alleen dna is nooit genoeg, er zal altijd meer bewijs moeten zijn", zei Oevering. De extra controle wordt uitgevoerd met nieuw wangslijm van de verdachte. Dat is door de politie naar Den Haag gebracht. Het onderzoek door het NFI neemt vervolgens 4 tot 6 uur tijd in beslag.

Volgens misdaadverslaggever Peter R. de Vries is er een 100 procent dna-match. "Het is natuurlijk pas officieel als er een veroordeling is, maar ik ben er zeker van dat hij de moordenaar is", zei De Vries vanmorgen:

Bauke Vaatstra zegt dat de opgepakte man zelf dna heeft afgestaan, volgens hem gaat het dus niet om dna van familie van de dader. Vaatstra kent de man niet, maar zijn kinderen wel, die gingen met de kinderen van de opgepakte man naar school. Luister hier naar het hele gesprek met Bauke Vaatstra:

De Vries twitterde vanochtend dat de moordzaak op Marianne Vaatstra is opgelost. Haar lichaam werd in 1999 gevonden in een weiland in het dorpje Veenklooster, nadat ze was verkracht en vermoord. Het meisje was toen 16.

Door: Helen

Deel dit artikel