'Iedereen in het dorp is het helemaal zat'

Je wist het misschien nog niet, maar omdat de Mayakalender afloopt, vergaat de wereld op 21 december. Behalve één mythische berg in Frankrijk, Pic de Bugarach. En dus loopt het er storm. De burgemeester zegt nu: "Blijf weg". Ron Linker weet er meer van.

  • DUUR: 01 MIN 30 SEC
  • 3886 KEER BEKEKEN
Sluit video
vrijdag 16 nov 2012

Dorp dicht door pottekijkers Maya-voorspelling

De Pic de Bugarach in het zuidwesten van FrankrijkDe Pic de Bugarach in het zuidwesten van FrankrijkAFP

Voor wie gelooft dat dat 21 december de wereld vergaat, is er slecht nieuws. De burgemeester van het Franse dorpje Bugarach gaat iedereen de toegang tot zijn dorp ontzeggen. In Bugarach zou je veilig zou zijn voor het door de Maya-kalender voorspelde einde der tijden.

Vlakbij het dorpje ligt de Pic de Bugarach, de 'Heilige Berg' die ook al in Steven Spielbergs Close Encounters of a Third Kind en een boek van Jules Verne zat. Er zijn mensen die geloven dat er op die fatale 21 december ruimteschepen met aliens uit de berg zullen komen. Iedereen in de buurt van de berg wordt dan gered door de buitenaardse wezens.

New age

En dat is dus voor een hoop mensen reden om op 21 december in het 200 inwoners tellende dorpje te zijn. Alle hotels in een een straal van 30 kilometer om het dorp zitten nu al vol. Toch is het niet duidelijk hoeveel mensen er precies gaan komen. Bugarach ligt midden in de bergen en is niet goed bereikbaar. Ron Linker vertelt hiernaast wat er allemaal met het dorpje staat te gebeuren.

Het bestuur van de regio houdt desondanks rekening met een toeloop van New Age-fanatici en ramproeristen, maar vooral journalisten. Zelfs CNN besteedde er aandacht. Om de berg en het dorp te beschermen worden er daarom 100 extra politie- en brandweermannen ingezet.

Oxlaljuj Ajpop

Maar is al die ophef nou wel nodig? Wie gelooft nog dat de wereld op 21 december vergaat? Volgens Oxlaljuj Ajpop, de Maya-vereniging in Guatemala, waar de helft van de bevolking van de Maya's afstamt, is het een hoop gedoe om niks. "De nieuwe tijdcyclus betekent alleen maar dat er grote veranderingen aankomen voor iedereen, zowel binnen families als de maatschappij. Zo ontstaat er weer harmonie tussen mens en natuur."

Deel dit artikel