donderdag 15 nov 2012

Israël roept 30.000 reservisten op

Gelanceerde raketten vanuit GazaGelanceerde raketten vanuit GazaAFP

De situatie in Israël en Gaza wordt met de minuut ernstiger. Volgens meerdere bronnen heeft de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak toegestemd om 30.000 reservisten op te roepen. Die hebben geen contract bij het leger, maar kunnen wel ieder moment ingezet worden. En dat zou een sterke indicatie zijn dat Israël van plan is om de Gazastrook binnen te gaan.

Sindsdien heeft het Israëlische leger vanavond tientallen luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook. Volgens het Israëlische leger zijn binnen een uur 70 doelen geraakt. De aanvallen waren onder meer gericht op lanceerinstallaties voor raketten. In Gaza-Stad zijn zware explosies gehoord.

Correspondent Monique van Hoogstraten is vanmiddag in Gaza-Stad aangekomen:

Aan het eind van de middag werden vanuit de Gazastrook raketten op de Israëlische stad Tel Aviv afgevuurd. Daarbij vielen geen slachtoffers, zegt het Israëlische leger. Het is de eerste luchtaanval op Tel Aviv sinds de Golfoorlog in 1991.

De Islamitische Jihad heeft de raketbeschieting opgeëist. De raket zou van Iraanse makelij zijn. Toen zei de Israëlische minister van Defensie al dat de daders van de raketaanval "een prijs zullen betalen". Vanochtend sloeg ten zuiden van Tel Aviv een raket in. Ook die maakte geen slachtoffers.

Eerder vandaag zei premier Netanyahu dat Israël bereid is de aanvallen op Gaza op te voeren als Hamas niet stopt met het afvuren van raketten op Israël (zonder ondertitels):

Aan de andere kant bestookt het Israëlische leger de Gazastrook sinds gisteren met raketten. Die zijn weer een antwoord op raketaanvallen vanuit Gaza op doelen in Israël.

Doden

Bij de aanvallen over en weer zijn zeker drie Israëliërs omgekomen. Aan Palestijnse kant zijn zeker vijftien doden gevallen.

Door: Helen

Deel dit artikel