'Er is nog steeds geen behandelplan'

90 procent van de meisjes die in een jeugdinrichting heeft gezeten komt niet goed terecht, blijkt uit onderzoek van een jeugdpsychiater van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Sarah Harkink heeft in een jeugdinrichting gezeten. Ze heeft er nu een film over gemaakt die op het Internationaal documentaire festival draait. Verslaggever Jozephine Trehy heeft de film al gezien en spreekt met de maker.

  • 372 KEER BELUISTERD
Sluit video
donderdag 15 nov 2012

'Ik wil niet behandeld worden als crimineel'

Jeugdinrichting HarreveldJeugdinrichting HarreveldTrailer Sarah Harkink 'Alexandra'

Sarah was op haar 15de geen lieverdje. Ze gebruikte drugs, sloeg een politieman en bedreigde haar vader met een schaar. Ze belandde in de jeugdinrichting van Harreveld, sector Alexandra. 10 jaar later maakt ze er haar afstudeerfilm over: ze zoekt haar vriendinnen van toen op, met wie ze samen op de afdeling zat.

Want gaat het nu beter met de behandeling van 'moeilijke' jongeren? Nee. Er is nog steeds geen goeie behandelmethode voor jongeren met gedragsproblemen in jeugdinrichtingen. 90 procent komt niet goed terecht na het verlaten van een jeugdinrichting, blijkt uit onderzoek van een jeugdpsychiater van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Met Sarah zelf gaat het inmiddels beter. "Door Alexandra realiseerde ik me: zo wil ik niet behandeld worden, als een crimineel", zegt ze tegen verslaggever Jozephine Trehy. "Dat heeft me wel geholpen, maar is dat ondanks of dankzij?" Het hele gesprek met Harkink hoor je hiernaast.

De film draait op het IDFA. Hieronder zie je de trailer:

Alexandra - Trailer from Emily Duurland on Vimeo.

Deel dit artikel