Wat betekent de krimp van de Nederlandse economie?

André Meinema legt op de NOS-redactie uit wat de forse krimp van de Nederlandse economie nu precies inhoudt.

  • DUUR: 01 MIN 30 SEC
  • 415 KEER BEKEKEN
Sluit video
donderdag 15 nov 2012

Nederlandse economie krimpt fors: wat betekent dat?

De Nederlandse economie krimpt forsDe Nederlandse economie krimpt forsANP

De Nederlandse economie krimpt met 1,1 procent. "Een forse krimp", aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. Maar wat betekenen deze cijfers nu precies?

Hadden we de krimp verwacht?

Volgens NOS-economieredacteur André Meinema werd er wel rekening gehouden met een krimp, maar niet met zo'n grote: "Het is echt een economie die in elkaar stort."

Hoe komt het?

De Nederlanderse economie heeft drie motoren: investeringen, consumentenbestedingen en export. Die motoren vallen langzaam uit: het ging al slecht met de investeringen en de consumentenbestedingen en nu is de export ook nog eens gedaald. Dat komt doordat de vraag naar Nederlandse producten uit het buitenland een stuk minder is en dat merken we direct.

Gaat het beter in de toekomst?

De komende tijd ziet het er niet naar uit dat de Europese economieën erg gaan groeien, dus de vraag naar producten uit Nederland zal voorlopig niet toenemen. De export is dit kwartaal dan wel toegenomen, maar een stuk minder dan in andere jaren. Er komen daarnaast nog fikse bezuinigingen, zo blijkt uit het regeerakkoord. Slecht nieuws voor Nederland dus.

Wat merk ik daarvan?

Het vooruitzicht voor je salaris en je baan is volgens Meinema niet rooskleurig: in salaris kan je er op achteruit gaan, de lasten worden zwaarder en veel bedrijven moeten mensen ontslaan. Best wel even slikken dus.

Deel dit artikel