Chinese first lady is beroemde zangeres

In Peking is het partijcongres afgerond en heeft de Communistische Partij een nieuwe leider: Xi Jinping. En er is natuurlijk ook een nieuwe First Lady. Normaal is de vrouw van de partijleider onopvallend en onzichtbaar. Maar dit keer is dat anders, zo vertelt verslaggever Jozephine Trehy.

  • 287 KEER BELUISTERD
Sluit video
Wat verandert er in China?

De nieuwe partijleiding in China...als je in het westen de beelden zien van oude mannen die nieuwe leiders kiezen, vraag je je al snel af of er eigenlijk wel wat verandert in China.

  • DUUR: 01 MIN 42 SEC
  • 300 KEER BEKEKEN
Sluit video
donderdag 15 nov 2012

Nieuwe partijleiding in China

De nieuwe partijleider Xi JinpingDe nieuwe partijleider Xi JinpingAFP

In de Chinese hoofdstad Peking is de nieuwe zevenkoppige leiding van de Communistische Partij benoemd in de Grote Hal van het Volk. Met deze presentatie eindigt het partijcongres, dat een week duurde.

Xi Jinping is het nieuwe gezicht van China. Hij is de afgelopen vijf jaar klaargestoomd om de macht over te nemen van Hu Jintao. Hij is nu de eerste leider van de Communistische Partij, maar wordt later ook president en opperbevelhebber van het leger.

Tijdens zijn speech, die rechtstreeks werd uitgezonden op de Chinese staatstelevisie, zei hij: "Er zijn veel dringende problemen binnen de partij die opgelost moeten worden, vooral corruptie. We moeten er alles aan doen om deze problemen op te lossen."

Opvallende first lady

De nieuwe first lady van China is de volkszangeres Peng Liyuan, die in haar liederen vaak over het eenvoudige boerenleven zingt. Boerin is ze zelf al lang niet meer: Peng Liyuan is een echte superster in China en eigenlijk veel bekender dan haar man. Dat is opvallend, omdat in China echtgenotes van belangrijke partijleden meestal onzichtbaar zijn. Beluister rechts een radioraportage over deze bijzondere vrouw.

Wat gaan wij merken van de machtswisseling?

Volgens China-redacteur Floris Harm zullen wij in Nederland niet veel merken van de nieuwe Chinese partijleider. Wel wordt gezegd dat Xi Jinping zich makkelijk beweegt in internationale kringen, waardoor onderhandelingen met de VS of de EU in de toekomst misschien soepeler zullen gaan.

Door: Anna

Deel dit artikel