Natuurseries zijn hot

De kijkcijferhit van gisteravond was dit keer niet een talentenjacht of een realityprogramma... Het was Earth Flight van de EO. Een natuurprogramma dus. Natuurfilms zijn hot. Dat merkt ook de Nederlandse natuurfilmer Ruben Smit die werkt aan een serie over de Oostvaardersplassen.

  • DUUR: 01 MIN 39 SEC
  • 2366 KEER BEKEKEN
Sluit video
woensdag 14 nov 2012

Earthflight: de aarde in vogelvlucht

Still uit EarthflightStill uit EarthflightBBC

Het is een droom zo oud als de mensheid zelf: vliegen als een vogel. Door vier jaar lang met de nieuwste cameratechnieken vogels over de hele wereld te volgen, maakt de BBC-serie Earthflight het bijna mogelijk. En dat wordt gewaardeerd: gisteren stemden 2,1 miljoen mensen af op de EO om te kijken naar de eerste aflevering op de Nederlandse televisie.

De makers van de serie hebben vier jaar gefilmd. Dat deden ze in zes continenten en meer dan veertig landen. In de zes afleveringen van de serie komt elk continent aan bod. Hier kan je een trailer zien van elke aflevering, en hier vind je een mooie slideshow van The Guardian.

Grote vraag is natuurlijk: hoe doen ze dat nou?

Om de mooiste beelden te maken, vlogen de makers zelf mee met de vogels. Zo stapte ze in 'microlights' en vlogen ze mee met de vogels, waar die ook heengingen. En onderstaande gier kreeg cameratraining.

Misschien nog wel bijzonderder is dat ze ook vogels speciaal hebben getraind om met een camera te vliegen. Daar komt een hoop bij kijken. Je moet zorgen dat de vogels terugkomen. Want als je ze slecht behandelt, dan gaan ze gewoon zelf op zoek naar eten.

Hans Dorrestijn vraagt zich hieronder bij Pauw & Witteman af of die vogels daar zelf wel op zitten te wachten. "Niemand weet of die vogels zich wel lekker voelen met zo'n camera. En als een roofvogel zo'n vogel pakt, kan hij zich verslikken in die camera."


Deel dit artikel