ETUC European Day of Action and Solidarity
Sluit video
Protesten door heel Europa

Ze gingen vandaag massaal de straat op: mensen in Spanje, Italie en Griekenland. Allemaal vanwege de zware bezuinigingen in hun landen. Het was de grootste staking sinds het begin van de crisis.

  • DUUR: 01 MIN 04 SEC
  • 188 KEER BEKEKEN
Sluit video
"Waar kunnen we heen?"

In Griekenland gaat het niet goed: 58 procent van de jongeren zit zonder baan. Verslaggeefster Eva Wiessing ontmoette Katerina in Athene. Zij is een van gelukkigen met een baan...maar problemen, die zijn er genoeg.

  • DUUR: 01 MIN 44 SEC
  • 2251 KEER BEKEKEN
Sluit video
woensdag 14 nov 2012

Acties tegen bezuinigingen in heel Europa

Over het hele continent zijn er stakingen en demonstratiesOver het hele continent zijn er stakingen en demonstratiesAFP

Bij het horen van het woord bezuinigingen trekt de gemiddelde Europeaan een zuur gezicht, maar niet eerder deden zoveel Europeanen dat tegelijkertijd. Vandaag, 14 november 2012, is de Europese Dag van Actie en Solidariteit. Er zijn stakingen en demonstraties verspreid over het hele continent. Met allemaal dezelfde boodschap: stop de bezuinigingen.

Vooral in Zuid-Europa leggen mensen het werk neer en gaan ze de straat op. Er zijn stakingen in Spanje, Portugal, Griekenland en Italië. Maar ook Frankrijk en België springen er uit als het gaat om speciale acties. Op kleinere schaal wordt er ook in andere Noord- en Oost-Europese landen gedemonstreerd, of laten de vakbonden op een speciale manier weten zich solidair te voelen met hun Europese tegenhangers.

Over heel Europa zijn fabrieken, openbaarvervoerplatforms en luchthavens het toneel van stakingen. De leegte die dat achterlaat, wordt op de pleinen weer gevuld met betogers. Ook zijn er op enkele plaatsen al meldingen van rellen en arrestaties. De belangrijkste gebeurtenissen brengen we hieronder in kaart. Klik op de pinpoints voor meer informatie:

Stakingen in beeld

In verschillende Europese landen wordt vandaag gestaakt tegen de bezuinigingen. Een overzicht.

Onrust in Spanje

De stakingen in Spanje verlopen al de hele dag onrustig. Er zijn tot nu toe 84 mensen gearresteerd. 34 mensen raakten gewond. In Madrid raakten demonstranten slaags met de politie. Daar zijn twee mensen bij gearresteerd.

Er wordt in Spanje gestaakt in het openbaar vervoer, op luchthavens en in autofabrieken. Meer dan 600 vluchten zijn geannuleerd. Ook rijden er minder treinen, bussen en metro's.

Italië

Ook in Italië gingen duizenden werknemers en studenten de straat op. Die bekogelden de politie met stenen. De politie zette vervolgens traangas in.

Volgens correspondent Rop Zoutberg voerde de politie ook in Milaan, Turijn, Brescia, Padova en Triëst charges uit. In verschillende steden zouden gewonden zijn gevallen.

Nederland

Ook Nederlandse reizigers ondervinden hinder door de stakingen:

Door: Emil

Deel dit artikel